Strona 1 z 1

Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie

: 7 gru 2015, o 15:31
autor: admin. med.
Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻiŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii.
Książka napisana jest zrozumiałym językiem, zagadnienia pogrupowane w 117 tabelach i zobrazowane rycinami. Publikacja została poszerzona o wiele nowych rozdziałów.
Znaczna część publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji żywienia dzieci w przebiegu różnych stanów chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu I, choroby układu nerwowego) jak również w zaburzeniach żywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedożywienie czy też otyłość).
Wiedza zawarta w publikacji oparta jest na wieloletnim doświadczeniu autorów w pracy z dziećmi oraz na aktualnych polskich i zagranicznych osiągnięciach naukowych.
Książka o charakterze kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży, adresowana jest do lekarzy, pielęgniarek i dietetyków.