Strona 1 z 2

A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokosowe

: 7 paź 2016, o 09:32
autor: dimedicus
Ciasto Raffaello
Kokosowe ciasto na herbatnikach, bez pieczenia.

Cztery warstwy herbatników przełożone kremem budyniowym (z ugotowanego budyniu utartego z masłem) i posypane wiórkami kokosowymi.

Składniki
400 g herbatników (petit beurre, z ząbkami)
200 g masła (miękkiego)
150 g wiórków kokosowych

Budyń
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka

Opcjonalnie
2 łyżki likieru kokosowego, 2 łyżki likieru amaretto

Przygotowanie
Budyń

Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami oraz likierami jeśli ich używamy.
Resztę mleka zagotować (dokładnie, aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować co chwilę mieszając.
Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).

Krem budyniowy

Miękkie masło ubijać przez ok. 3 minuty aż się napuszy, następnie stopniowo, w krótkich odstępach czasu, dodawać budyń ciągle ubijając.

Przełożenie

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 takie warstwy, na wierzchu ma być warstwa kremu. Posypać wiórkami i schłodzić bez przykrycia.

Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso

: 21 paź 2016, o 19:25
autor: kasia1979
Genialny przepis. Muszę wypróbować. :)

Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso

: 21 paź 2016, o 19:46
autor: dimedicus
Na zdrowie! :D

Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso

: 22 paź 2016, o 15:25
autor: kalina29
Ja polecam ciasteczka owsiane z pałtków i otrebów połaczonych z miodem i dodatiem żurawiny, nasion chia oraz pokorjonych suszonych moreli, naprawdę pyszne i zdroe. Pałtaki zalewamy odrobina wod dodajemy łyzke miodu lub jak kto woli mniej lub bardziej słodko i nasiona oraz owoce i formujemy nieduże ciastka. pieczemy 2o min w temperaturze 180 stopni w piekarniku z termoobiegiem.

Magiczne ciasto

: 30 paź 2016, o 12:41
autor: admin. med.
Składniki

2 laski wanilii
500ml mleka
4 jajka
150g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka wody
125g masła
110g mąki
szczypta soli

Przygotowanie

Silikonową formę o śr. 24cm wysmarować masłem (lub normalną stalową wyłożyć papierem do pieczenia). Laski wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Mleko podgrzać z ziarenkami i pustą laską wanilii. Następnie zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej godzinę.

Piekarnik podgrzać do 150 stopni, grzanie góra-dół, termoobieg nie jest wskazany. Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym oraz wodą ubić na białą masę.

Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej.

Dodać mąkę i sól, ubijać kilka minut trzepaczką rózgową. Puste laski wanilii wyciągnąć z mleka. Stopniowo dodawać mleko cały czas silnie ubijając masę. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem.

Ciasto przelać do formy, poweirzchnię wygładzić nożem. Piec 50 minut. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i może się "ruszać".

Przed wyjęciem z formy ciasto należy wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso

: 22 lis 2016, o 08:03
autor: TomekGruszka
mmmmmmmmmmmm :ugeek: :ugeek:

Przepis na sernik z ricotty

: 22 gru 2016, o 09:14
autor: Asystentka
Sernik ten upiekłam po obejrzeniu programu Buddego Valastro – Włocha, który robi cudowne ciasta i torty, a jednocześnie zdradza sekrety rodzinnych przepisów. Ricotta to świeży słodkawy lub słony ser włoski, który powstaje jako produkt uboczny przy warzeniu innych serów.

Powstaje poprzez zbieranie osadów mlecznych pozostawionych w serwatkach. Jest mało tłusty, ma delikatną lekką teksturę. Sernik z tego sera jest idealny. Bardzo prosty w wykonaniu, wszystkie składniki wystarczy razem zmiksować. Wylać na rozkruszone ciasteczka i upiec. Sernik należy stopniowo wyjmować z piekarnika jak i z formy do pieczenia. Nie kroić przed całkowitym wystudzeniem. Można podać z bitą śmietaną lub polać gorącą ciemną czekoladą.
Sernik z ricotty

Składniki na ciasto serowe:

100 g drobnego cukru
starta skórka z 1 cytyny
800 g ricotty
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej

Składniki na spód: ( 12 porcji )

120 g ciastek digestive
60 g masła
1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie sernika:

Ciasteczka drobno pokruszyć i zalać rozpuszczonym masłem, dodać cukier i dobrze wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm nasmarować masłem i wysypać mąką, a następnie włożyć pokruszone biszkopty z masłem i docisnąć masę do dna. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie dodać ser ricotta i dobrze wymieszać. Dodać esencję, skórkę z cytryny wymieszać.Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Masę serową przelać na spód z biszkoptów.

Piekarnik nagrzać i piec w temp. 180 stopni przez 45 minut na złoty kolor. Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu. Schładzać przez kolejną godzinę lub więcej, najlepiej w lodówce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.
Smacznego!

Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso

: 2 sty 2017, o 14:09
autor: katarzynnka
Przepis na ciasto kokosowe na pewno wypróbuję! Uwielbiam takie słodkości :)

Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso

: 3 lut 2017, o 10:45
autor: luna89
wyglądają cudownie! Idealny na sobotę. Po takim cieście polecam coś na przyspieszenie metabolizmu

Re: A moze coś słodkiego na deser? Ciasto Raffaello Kokoso

: 16 lut 2017, o 08:22
autor: ailana
Oj robicie tutaj apetytu. Sama jestem totalnym łasuchem jeśli chodzi o ciasteczka i je uwielbiam !

Z racji diety jednak nie piekę zbyt często takich ciast masowych ( mój mąż zresztą nie za bardzo za nimi przepada). Za to praktycznie co tydzień piekę ciastecczka kruche. Większe ilości. Mozna je przechowywać przez dłuższy czas w puszce. Bez problemu wziąć do pracy jeśli ma się ochotę na coś słodkiego do kawy na drugie śniadanie.

No i upieczenie tak długo nie zajmuje.