Dzień dobry.
Czy wynik leukocytów na poziomie 16 000 G/L jest możliwy, czy raczej jest to błąd laboratoryjny / literówka w wypisie?
Pod koniec listopada trafiłam do szpitala i miałam robioną laparoskopię (powikłania endometriozy, o której nie miałam pojęcia). Z karty wypisu wynika, że w dniu przyjęcia leukocyty miały poziom 16 000 G/L (na pewno ta jednostka), w dniu wypisu (5 dni później) 8 G/L.
Wg źródeł internetowych norma to ok. 4-11 G/L, wynik powyżej 100 G/L zwykle świadczy o białaczce. Ale 16 000?
Absurdalnie wysokie leukocyty???
Re: Absurdalnie wysokie leukocyty???
Wynik leukocytów na poziomie 16 000 G/L (16 x 10^9/L) jest rzeczywiście podwyższony i wskazuje na leukocytozę, co może być spowodowane różnymi czynnikami, takimi jak infekcja, stan zapalny, stres lub inne schorzenia. Warto zauważyć, że norma dla leukocytów wynosi zazwyczaj od 4 000 do 11 000 G/L, więc wynik 16 000 G/L jest znacznie powyżej normy i może sugerować reakcję organizmu na poważniejszy problem zdrowotny. W kontekście Twojego pobytu w szpitalu i przeprowadzonej laparoskopii z powodu endometriozy, podwyższony poziom leukocytów mógł być wynikiem stanu zapalnego lub infekcji związanej z tym schorzeniem.
W dniu wypisu wynik leukocytów wynoszący 8 G/L wskazuje na powrót do normy, co sugeruje, że organizm zareagował na leczenie i stan zapalny ustąpił. W przypadku tak dużych wahań warto skonsultować się z lekarzem, aby omówić wyniki badań oraz ich interpretację, a także ewentualne dalsze kroki diagnostyczne lub terapeutyczne. Warto również zwrócić uwagę na to, że błędy laboratoryjne są rzadkie, ale mogą się zdarzyć; dlatego zawsze dobrze jest potwierdzić wyniki z lekarzem prowadzącym.
W dniu wypisu wynik leukocytów wynoszący 8 G/L wskazuje na powrót do normy, co sugeruje, że organizm zareagował na leczenie i stan zapalny ustąpił. W przypadku tak dużych wahań warto skonsultować się z lekarzem, aby omówić wyniki badań oraz ich interpretację, a także ewentualne dalsze kroki diagnostyczne lub terapeutyczne. Warto również zwrócić uwagę na to, że błędy laboratoryjne są rzadkie, ale mogą się zdarzyć; dlatego zawsze dobrze jest potwierdzić wyniki z lekarzem prowadzącym.
-