Przed ciążą -takie pytanie

Profilaktyką, choroby żeńskiego układu płciowego, zaburzenia miesiączkowania, antykoncepcja hormonalna, mechaniczna, naturalna, ciąża, niepłodność, nowotwory narządów rodnych, porady intymne
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Przed ciążą -takie pytanie

Post autor: Magdalenka »

a jeszcze czy potrzebne jest przed ciaza badanie w kier paciorkowca z grupy B (GBS) z krwi czy z posiewu(z pochwy i odbytu)dzięki
dimedicus

Post autor: dimedicus »

1.Nie ma takiej potrzeby ale jeśli ma pani chęć,to nigdy nie zaszkodzi a przy porodzie dobrze jest znać.
2.Oczywiście
3. normalka,wolą spychać wszystko na ogólnych(koszty) Zasadniczo może wszystkie,ale ogólne(bez szczegółów np TSH ale już bez fT3 i 4)
ceny są różne w laboratoriach,w każdym razie koszt(kilkaset zł) będzie znaczny(wszystkie badania)a badania z obowiązku się należą bezpłatne,nikt łaski nie robi.
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

A jeszcze czy potrzebne jest przed ciaza badanie w kier paciorkowca z grupy B (GBS) z krwi czy z posiewu(z pochwy i odbytu)dzięki
Odnosnie ryzyka zakrzepicy przy takim wytniku d-dimerow jak pisalam , jesli powtorze i wyjdzie znow 449 czyli ponad norme to czy cos z tym robic podleczyc sie bo ogolniemoja mama jest pielegniarka i pobierala mi na to badanie i lekarze mowile aby pobrac 2 tyg acard,Czy zostzwic? I vzy napewno w ciazy wzrosnie i bedzie jakos zagrazalo?
Odnosnie badan to np z tych co trzeba przed ciaza to na jakie moze skierowac rodzinny bo gin na rzadne nire dal .Jakies dziwactwo a przeciez bez przygotowania to strach.
Wiec zrobie na wlasny koszt bo jakie wyjscie wtey bede miala pewnosc
Jeszcze raz wypisze obowiazkowe badania jesli cos trzeba dodac lub odjac prosze pisac:
-Gr krwi z czynnikiem rh
-Różyczka-IGG
-cytomegalia- IGG IGM
-toxoplasmoza- IGG IGM
-hiv i wr (czy te sa konieczne?
-bad w kier paciorkowca GBS ?
Dziękuję serdecznie
carboczar

Post autor: carboczar »

Badanie cytologiczne powinien wykonać ginekolog
Magdalenka pisze:bad w kier paciorkowca GBS ?
te się wykonuje w trakcie ciąży.
Magdalenka pisze:hiv i wr (czy te sa konieczne?
nie jest obowiązkowe ale jest zalecane przez MZ i lekarz powinien proponować takie badanie, zwykle wykonuje się takie badanie w I trymestrze do 10 tygodnia i powtarza w 33-37 tygodniem.
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

Aha dzieki wielkie czyli wykonab te badania ktore napisalam wyzej
Alevert
Użytkownicy

Post autor: Alevert »

Macie zaufanie do ginekologa, do którego chodzicie? Od dłuższego czasu szukam naprawdę dobrego specjalisty. Dostałam od koleżanki namiar na tego ginekologa: TO nie jest miejsce na reklamę. Czy któraś z Was, która jest z Gdańska lub okolic, zna tego lekarza? Koleżanka bardzo zachwala profesjonalizm i wrażliwość pana doktora. Jestem umówiona na pierwszą wizytę, chciałabym poznać jak najwięcej opinii o tym lekarzu. Jak będę już po, to napiszę, czy doktor jest wart polecenia :)
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

Witam ponownie
Obecnie mam taki problem:
Ostatnia miesiaczkę mialam 7 pazdziernik br.Dzis jest 46 dzien cyklu i ciągle nie mam miesiaczki.Wczesniej nigdy mi sie nie zdarzaly az tak dlugie cykle.Trwaja one umnie po 26-29 dni czasem troche wiecej max 36 dni ale to rzadko.Stosuje naturalne planowanie rodziny : i skacze mi temperatura ;
42 dc 36,80
43dc 36,90
44dc 3670
45dc 37 00
46 dc 36,90
Kiedy bylam u gina na wizycie kontrolnej 26 wrzesnia odnosnie planowania ciąży wykonal usg przezpochwowe i jest tam napisane jajnik prawy z wid cialkiem krwotocznym co to znaczy? dr mowila ze nic zlego nie widzi.Przy badaniu we wzierniku zauwarzyla niewielka nadzerke doslownie paseczek i moeiedziala ze nic z tym nie trzeba robivc.Poza tym pobrala cytologie ale jeszcze nie odebralam wyniku bo myslalam ze zglosze sie z badanie usg piersi ja zrobie tak jak dr zalecala.Ponado w usg piersi na obu piersiach po 4 torbielce 0,5 i 0, 6 cm .Pani radiolog powiedziala ze sa wypelnione plynem i same sie wchloną.
Dodsmze ze ostatnio mialam stresujacy i nerwowy zabiegany czas wiec to moze dlatego tak sie opoznia.Od czasu do czasu mam jakies klocia w jajnikch a poza tym dobrze sie czuję.Dziś zrobilam test ciazowy- negatywny
Mam jeszcze takie pytanie troche dziwne ale .
Czy pelne stosunki zakonczone wytryskiem moga wydluzac cykl u poczatkujacych?
Czym to wszystkojestspowodowane.?Prosze bardzo o pomoc bo bardzo sie martwię
Dziekuję
dimedicus

Magdalenka pisze:jajnik prawy z wid cialkiem krwotocznym co to znaczy?
Nic poważnego tak skrótowo, z pękniętego pęcherzyka powstaje ciałko krwotoczne a następnie przekształca się w ciałko żółte.Normalny proces.
Magdalenka pisze:zauwarzyla niewielka nadzerke doslownie paseczek i moeiedziala ze nic z tym nie trzeba robivc.
powinno się samoczynnie wygoić,nie ma potrzeby leczenia.
Magdalenka pisze:w usg piersi na obu piersiach po 4 torbielce
można obserwować bez potrzeby leczenia.Zwykle powstają z przyczyn zaburzeń hormonalnych a z tego co pani podaje, to takowe występują.
Magdalenka pisze:Czy pelne stosunki zakonczone wytryskiem moga wydluzac cykl u poczatkujacych?
nie.
Oczywiście nerwy,stresy i też zaburzenia hormonalne mogą zmienić cykl,przyczyn jest bardzo wiele.
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

Przepraszam pomylilam się mialo byc na kazdej piersi po 1 torbieli
Po czym Paan wnioskuje, ze wystepuja zaburzenia hormonalne?
Jeszcze dodam ze od kilku dni ciagle odchodzą mi gazy i mam wzdęty brzuch taki cieżki dosłownie no i od czasu do czasu zakluje mnie szczegolnie w lewym jajniku i w brawym i lewym boku
O czym swiadcza obecnei teraz dopisane objawy?
Co robic z tym wydluzeniem cyklu czy misiaczka pojawi sie samoistnie?mniej wiecej ile jeszcze czekac?
Czy to moze swiadczyc o torbielach jajnika?
A moze mam juz niską rezerwe jajnikowa i wszystko sie rozregulowuje?
Jesli test ciazowy ujemny to na pewno brak ciazy?
B prosze o pomoc bo martwimnie to wszystko i nie wiem co mam robic boję się
Dziekuje
dimedicus

Magdalenka pisze:Po czym Paan wnioskuje, ze wystepuja zaburzenia hormonalne?
czytam to ze zrozumieniem i wyciągam wnioski z tego co pani napisała wyżej,dodatkowo opieram się na badaniu lekarza.
Magdalenka pisze:O czym swiadcza obecnei teraz dopisane objawy?
Mogą wskazywać nadal na tarczycę,tarczyca ma też wpływ na problemy gastryczne ale mogą też wynikać z ZJD a na to jak zaznaczyłem wpływa tarczyca,stres,nerwica itd
Magdalenka pisze:Co robic z tym wydluzeniem cyklu czy misiaczka pojawi sie samoistnie?mniej wiecej ile jeszcze czekac?
ja bym czekał do następnego planowanego okresu,jeśli nie będzie to wówczas wdrożyć leczenie hormonalne
Magdalenka pisze:Czy to moze swiadczyc o torbielach jajnika?
A moze mam juz niską rezerwe jajnikowa i wszystko sie rozregulowuje?
nie uważam,gdyby tak było to było by zapisane w badaniu.Na rezerwę trzeba wykonać badania.
Magdalenka pisze:Jesli test ciazowy ujemny to na pewno brak ciazy?
Zasadniczo tak,oczywiście testy nie dają 100% pewności ale blisko,zależy też kiedy sie wykonuje,dla pewności się powtarza.
ODPOWIEDZ