Tępy ból z prawej strony !!!

Choroby układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, wątroby, trzustka, dróg żółciowych, odbytu)
dimedicus

Re: Tępy ból z prawej strony !!!

Post autor: dimedicus »

Było wykonane usg, więc niemożliwe aby radiolog nie zauważył przepukliny brzusznej, gdyby była.
Kiedy była przeprowadzona cholecystektomia?
Czasem u kilku procentach pacjentów po zabiegu występuje tzw zespół po cholecystektomii, który moze się objawiać bólami(raczej niewielkimi) właśnie z prawej strony okolicy podżebrza. Takie objawy sezonowe(zwykle jesienią,wiosną) czy wysiłkowe mogą występować.
TomaszT
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: TomaszT »

No właśnie boli mnie od końca października operacje miałem rok temu w styczniu 15 chyba, czyli jakby właśnie objawy sezonowe ale co one oznaczają od czego są, czy jest sposób na nie?? no usg było i rtg ale nic nie wykazało, myślałem ze odpoczne przestanie bolec a to przeszkadza bo raz boli raz nie nie mogę wyczuć od czego boli czy po jedzeniu czy ćwiczeniach/pracy. dezorganizuje mi to ogólnie życie denerwujące jest to chciałbym si pozbyć bólu i normalnie funkcjonować tylko niewiem narazie jak. dlatego napisałem na forum
dimedicus

TomaszT pisze: czyli jakby właśnie objawy sezonowe ale co one oznaczają od czego są, czy jest sposób na nie?? no usg było i rtg ale nic nie wykazało,
Niestety tu nie wiadomo dlaczego tak jest i tego się nie wie, raczej jest to problem psychiczny jak fizyczny.
Można spróbować leki rozkurczowe i zrobić TK z kontrastem
TomaszT
Przyjaciel
Przyjaciel

Brałem nospe na początku bo lekarz zasugerował ale nie pomagało ból był taki sam, nie pomagało więc niewiem co to oznaczało.
Jutro mam ortopedę i coś pewnie powie, psychicznie też myśle że może być zawsze czułem się mocny psychicznie ale od 3-4 lat niestety słabiej jest z tym bardziej się stresuje pracą a ostatnio na zdrowie też patrze chyba za dużo i może to jest tez przyczyną, gdzieś 2 miesiące temu też pomyślałem ze to od stresu więc próbuje też odpoczywać nie stresować się w pracy i zapominać o pracy po niej, ale w teorii jest to pięknie i wspaniale gorzej jest wykonać. Jak myślałem dlaczego taki stan mnie dopadł to cofając się w czasie jakieś 4 lata temu miałem takie masakryczne osłabienie organizmu z tydzień, a wszystko było po zakończonych 4 latach intensywnej pracy, która zajmowała mi mega czasu bo od 8 rano do 22 - 23 wieczorem tylko niedziela była wolna, i tak nagle po tym okresie zatrzymałem się i nie musiałem już tak pracować, odżywianie w tym okresie było tez na kiepskim poziomie wszystko w biegu i pośpiechu, i w tedy pierwszy raz poszedłem do lekarza ze słabo się czuje i wtedy zrobili mi badania i ogólnie nic nie wykryły tylko polipa w woreczku i tak przez 3 lata tylko chodziłem do kontroli usg woreczka i po 3 badaniu chyba były już 3 lub 4 małe polipy i lekarz kazał mi iść na zabieg mówiąc że napewno się nie wchłoną a jest ich juz więcej więc nie ma na co czekać. Po samym zabiegu było ok do października gdzie właśnie mam ten tępy ból w prawym podżebrzu, który myślałem że puści a to tak się troche ciągnie. Jakieś 3 lata już zmieniłem dietę nie jem w pośpiechu, jem śniadania co kiedyś mi się rzadko zdarzało, nie pale tęż od 2 lat, schudłem 7 kg w ciągu 3 lat ale to zmianą diety (najbardziej chyba późnym podjadaniem coś tam z lodówki), jem codziennie jakieś owoce i warzywa, nie przesadzam też żeby nie popaść w przesadyzm ale unikam pokarmów które powodują problemy z odbijaniem lub zgagą (częściej mam odbijanie powietrzem),Wiem że z badań nic nie wychodzi więc może to być psychiczne wyładowanie, które właśnie się tak objawia bo kręgosłup mam zniszczony od sportu, ale to inna bajka ćwiczę sobie w domu bez obciążania zobaczymy co powie ortopeda.
W pewnym stopniu pisanie na formum daje mi też pewien spokój pewnie przez to że pisząc można pisząc o objawach uzyskać odpowiedz nie zbywającą jak od lekarza pierwszego kontaktu lub osób które uważają że jesteś jakiś nienormalny bo coś cię boli.
dimedicus

Poczekajmy więc na badania ortopedy i zobaczymy.
Łatwiej oceniać jak się ma badania i pacjenta w gabinecie
TomaszT
Przyjaciel
Przyjaciel

Byłem u ortopedy i po przeczytaniu opisu rtg i sprawdzeniu czy bolą mnie biodra jak tam naciska i tam, ja mówię że nie boli bo w piersiowym mnie boli i w prawym boku, no to widzę zlał totalnie na to i mówi mi że mam zjechany kręgosłup, a ja pytam co z tym bólem i dalej że miałem kiedyś takie kontuzje a on w karcie zalecenia: basen, i oszczędzanie, i przepisał mi lek structum 500 przez 3 miesiące a potem na kontrole, więc ogólnie nic więcej się nie dowiedziałem i teraz co dalej zrobić
takie hasło powinno być przed wejściem "pomagać w leczymy tylko typowe choroby i przypadki jeżeli lekarz pierwszego kontaktu nie stwierdził choroby prosimy się nie zgłaszać bo i tak nic więcej nie powiemy"
i tak właśnie wygląda polska a zwłaszcza ze trzeba było czekać jakieś 5 godzin na wejście bo chyba z ponad 60 osób było :(
dimedicus

TomaszT pisze:structum 500
jest lekiem przeciwzwyrodnieniowym
Powinien zlecić jeszcze rehabilitacje.Ale....
TomaszT
Przyjaciel
Przyjaciel

ale nie zlecił nic powiedział ze trzeba się oszczedzać i rower i basen, już chodze rowerem dużo jezdze wiec ogólnie nie wiem trzeba usiasc na kanapie i nic nie robić chyba, napewno nie zrezygnuje z grania, wezme ten lek przeciwzwyrodnieniowy ale ogólnie chodzi o ból w boku, to jest problem a krędosłup doskwiera juz dawno chodziło o to zeby sprawdzic czy ten ból jest od kregosłupowy czy innej przyczyny.
TomaszT
Przyjaciel
Przyjaciel

A jak się ma brane Structum 500 i Panprazolu czy nie będzie to kolidować czy nie będzie skutków ubocznych żeby nie wpaść z deszczu pod rynnę????
dimedicus

Podane leki nie wchodzą w interakcje
ODPOWIEDZ