Ból kolana i barków

Choroby reumatyczne, zwyrodnienia układu kostno-stawowego, stany zapalnymi tkanki łącznej, rozpoznanie, leczenie oraz zapobieganie.
dimedicus

Re: Ból kolana i barków

Post autor: dimedicus »

I takie i takie
krzysiu
Super Przyjaciel
Super Przyjaciel

Post autor: krzysiu »

czy przez nlpz mogę nie czuc bólu tego guzka przy nacisku na guzowatosci choc powinien bolec?mi kobietka powiedziała jak bylem na usg tego prawego kolana ,że to na tym lewym kolanie się zrasta czy coś w tym stylu(w okolicach tej guzowatości) - o co chodzi? ile razy dziennie stosowac procto-glivenol - dobre to w ogóle?
dimedicus

krzysiu pisze:czy przez nlpz mogę nie czuc bólu tego guzka przy nacisku na guzowatosci choc powinien bolec?
nawt lek jeśli się stosuje to przy nacisku powinno być odczuwalne.
krzysiu pisze: ile razy dziennie stosowac procto-glivenol - dobre to w ogóle?
do czasu ustąpienia bólu 1-2 x dn a następnie tylko 1 x dn.
krzysiu pisze:mi kobietka powiedziała jak bylem na usg tego prawego kolana ,że to na tym lewym kolanie się zrasta czy coś w tym stylu(w okolicach tej guzowatości) - o co chodzi?
nie wiem o czym myśli,myślała
krzysiu pisze: kobietka
krzysiu
Super Przyjaciel
Super Przyjaciel

że chyba skostniało już - i lekarz ortopeda w mojej miejscowości też mi mówił ,że na USG prywatnie jest mi w stanie stwierdzić dokładnie tą guzowatość itd. jest to możliwe?
2.A czy guzowatość powoduje ,że kość w tym miejscu się podwyższa jakby w sensie guzka i robi się twardsze po boku tej części kości piszczelowej i przy nacisku po bokach to właśnie pobolewa?
3.Czy w trakcie chodzenia wcale nie napinajac mięsnia może pobolewać ta guzowatośc jakby trąć się o coś?
4.Czy podczas np. podchodzenia pod krawężnik też może to pobolewać?
5.I gdy się stanie czy coś i mocniej oprze na tej nodze też może boleć?
6.Można jakoś leczyć zwyrodnienie kręgu szyjnego ?
7.na tym ostatnim zdjęciu to najbardziej widać właśnie - może to jest to skostnienie?
dimedicus

krzysiu pisze:A czy guzowatość powoduje ,że kość w tym miejscu się podwyższa jakby w sensie guzka i robi się twardsze po boku tej części kości piszczelowej i przy nacisku po bokach to właśnie pobolewa?
tak
krzysiu pisze:Czy w trakcie chodzenia wcale nie napinajac mięsnia może pobolewać ta guzowatośc jakby trąć się o coś?
tak
krzysiu pisze:Czy podczas np. podchodzenia pod krawężnik też może to pobolewać?
może
krzysiu pisze:.I gdy się stanie czy coś i mocniej oprze na tej nodze też może boleć?
może
krzysiu pisze:Można jakoś leczyć zwyrodnienie kręgu szyjnego ?
tylko zachowawczo
krzysiu pisze:na tym ostatnim zdjęciu to najbardziej widać właśnie - może to jest to skostnienie?
takie zdjęcie nie jest jest oceną stanu.USG powinno przybliżać rozpoznanie ale nie zawsze oddaje stan faktyczny
krzysiu
Super Przyjaciel
Super Przyjaciel

a czy takie chwilowe bóle mięsni tej nogi to normalne,że np.leze i nagle zaboli. to nerwy? na usg juz by widac bylo ta guzowatosc? czy guzowatosc moze sie rozrosnac po skosie?bo mnie ona boli czesto przy wstawaniu ze stolka,krzesla - to normalne?
dimedicus

krzysiu pisze:bo mnie ona boli czesto przy wstawaniu ze stolka,krzesla - to normalne?
takie objawy mają prawo wystapić
krzysiu pisze:że np.leze i nagle zaboli. to nerwy?
tak
krzysiu pisze:na usg juz by widac bylo ta guzowatosc?
lepsze tu jest rtg,usg jest lepsze do tkanek miękkich
krzysiu pisze:czy guzowatosc moze sie rozrosnac po skosie?
nie ma reguły
krzysiu
Super Przyjaciel
Super Przyjaciel

a jak pan patrzy na zdjecia tej nogi to moze to wygladac na mięsaka?czy przy guzowatosci moze byc tez bol kolana troche wyzej niz guzowatosc?
dimedicus

Bardziej mi pasuje do włókniaka czy tłuszczaka ale bez oceny palpacyjnej co można powiedzieć
krzysiu
Super Przyjaciel
Super Przyjaciel

ale to na kości jest i raczej się nie przesuwa..tak mi się zdaje. czyli to nie rak? a czy guzowatosc moze kostniec jakby wszerz i powodowac odczuwanie jakby grubszej kosci z boku piszczeli?
ODPOWIEDZ