Przed ciążą -takie pytanie

Profilaktyką, choroby żeńskiego układu płciowego, zaburzenia miesiączkowania, antykoncepcja hormonalna, mechaniczna, naturalna, ciąża, niepłodność, nowotwory narządów rodnych, porady intymne
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Przed ciążą -takie pytanie

Post autor: Magdalenka »

Dziekuje bardzo

Usg dopochwowe bylo wykonywane 16 dnia-26 09 poprzedniego cyklu a wiec czy to mozliwe aby w takim odstepie czasu ( 7.10 )ost miesiaczka pojawila sie torbiel bo przeciez z zab hormonalnych powstaja torbiele.
Badania na tarczyce mialam robione kilka razy w życiu i zawsze byly dobre
A jakie bad trzeba wyk aby spr ta rezerwe jajnikową?
Jeszcze takie pytanie ciagle mam podwyzszona temp jak rano mierze dzis znow 37.
Czyli aby pojawila sie miesiaczka temperatura powinna spasc tak?
Czyli progesteron obniza temp a estrogeny podwyzszaja tak?
Jeszcze odnosnie tej calej syt czy to wydluzenie to moze byc jednorazowy incydent?I czy jest sie czym martwic?
dimedicus

Post autor: dimedicus »

To że zawsze badania były dobre,nie oznacza że się coś nie zmieni,zmiany mogą powstać w ciągu kilku dni.
Oczywiście może wystąpić jednorazowa zmiana ale może też co jakiś czas ponownie wystąpić
Rezerwę oceniamy na podstawie badania FSH(ok 3 dnia cyklu) lub AMH (w każdym dniu cyklu)
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

1"Usg dopochwowe bylo wykonywane 16 dnia-26 09 poprzedniego cyklu a wiec czy to mozliwe aby w takim odstepie czasu ( 7.10 )ost miesiaczka pojawila sie torbiel bo przeciez z zab hormonalnych powstaja torbiele."?
2 "Jeszcze takie pytanie ciagle mam podwyzszona temp jak rano mierze dzis znow 37.
Czyli aby pojawila sie miesiaczka temperatura powinna spasc tak?
Czyli progesteron obniza temp a estrogeny podwyzszaja tak?
Jeszcze odnosnie tej calej syt czy to wydluzenie to moze byc jednorazowy incydent?I czy jest sie czym martwic?

Dziękuję
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

Dalsza sytuacja u mnie jest nastepujaca:
dodam ze w czwartek 24 list czyli po 48 dniach cyklu myslalam ze dostalam miesiaczke tzn czwartek i piatek skape krwawienia ( ze strzepkam)i skape jak nigdy.Zawsze mialam 7 dni okres Myslamam ze to sie rozwinie w miesiaczke bo zawcze mialam raczej obfite a dzis trzeci dzien i sa brazowe brudzenia i jest tego wogole malo.Dodam ze mam wzdecia i ciagle odchodza mi gazy.Juz nie wiem co to jest i czy mam to traktowac jako miesiaczkę? Co to moze byc
Prosze o pomoc Bardzo sie boje
dimedicus

Są zaburzenia hormonalne i mogą wpływać na podane objawy w tym gastryczne.
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

Dziękuje
ale to 2-dniowe krwawienie +1 dzien plamienia mam traktowac jako miesiaczke czyli nowy cykl ? Dodam ze mierze codziennie temperature i mam 6 dni 37 i ona nie spada.Czy to moze byc torbiel?
Czy to mozliwe aby byl to jednorazowy incydent.?
Nigdy wczesniej tak nie mialam
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

Witam
Dzis bylam u ginekologa
Zrobila usg i wyszlo:
Macica jwdnorodna echogenna tylozgjeta tylopochylona o wym 65x48x47. Endometrium 12 mm z duzym echem wodnym o o prawidlowej echostrukturze rownych zarysach Kanamiana szyjki 36 mm
jajnik prawy- 33x36 ze zm. cystyczna wypelniona plynem o wym 16x26 o rownych zarysach
J. lewy 18x22
Oba o prawiidłowej echostrukturze
Mam pytanie czy macica moze byc w jednym badaniu przodozgjęta a po dwuch miesiacach tylozgjeta?
Skoro endometrium jest grube tzn ze tamto krwawienie to nie byla miesiaczka tak?
Poza tym ciagle utrzymuje sie podwyzszona temperatura 37 jak mierze rano codziennie tzn 8 dni a dzis 37.1-czy to moze byc od torbieli?
Jesli pojawila sie torbiel tzn ze pecherzyk nie pekl i nie bylo owulacji?
Doktor mowi ze nie wie czy byla owulacja ze raczej jak w poprz. cyklu miawam owu z prawego jajnika to teraz powinna byc z lewego ale to nie regula
Mowi ze mozliwe ze to wl szyjki 36 mm
jajnik prawy 33x36 ze zczesna ciaza ktorej jeszcze nie widac i aby zrobic jeszcze jutro test .Juz raz tydz temu robilam i negatywny
Czy jesli jutro bedzie negatywny to pewne ze to nie ciaza?
Nie dala zadnych lekow na wywolanie okresu(czy to dlatego ze podejrzenie ciazy istnieje i zaszkodzil by progesteron?) ani na torbiel powiedziala aby czekac na miesiaczke ze pow. sie pojawic bo jest grube endometrium
a po miesiaczce powtorzyc usc Czyli ta torbiel moze sie wchlonac sama?
Dodam ze chyba az 11 lat temu mialam taka torbiel wypelniona plynem i miesiaczka sie nie pojawila sama dostalam zastrzyk z progesteronu i pozniej tab provera w okreslonych dniach cyklu
Czy z powodu torbieli moge miec wzdecia i ciagle odchodzace gazy i klocia w lewym jajniku?
Prosze o pomoc
dziekuje
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

Bardzo prosze o pomoc
W sumie zrobilam 2 testy 1-21listopada- negatywny
2-29 listopada (dzis)-pozytywny
Dodam ze od czasu 1 testu nie wspolzylam
Czy mozliwy jest błedny wynik na wskutek torbieli?
Co zrobic aby miec pewnosc ze to na 100 ciaza?Moze hcg z krwi tylko kiedy to sie powinno robic/
Prosze o odpowiedz
dimedicus

Test ciążowy i badanie krwi beta-hCG już daje wynik pewny ok 10 dni od zapłodnienia
Magdalenka pisze:Czy mozliwy jest błedny wynik na wskutek torbieli?
tylko w jednym przypadku,kiedy występuje nowotwór.
Magdalenka
Przyjaciel
Przyjaciel

ale ja nie wiem kiedy wystapilo zaplodnienie Mam teraz 54 dzien cyklu.Czy mozna juz zrobic beta hcg?
I czy wystarczy raz zrobic?
A sa jakies stany fizjologiczne gdzie test pokazuje falszywie pozytywny wynik?
Bona ulotce jest tak napisane
Czyli jesli test 1 zrobilam 21 listopada-negatywny a 2 test dzis -pozytywny czyli po 8 dniach od pierwszego i miedzy 1 a 2 testem nie bylo wspolzycia to mozliwa jest wogole ciaza?
Poza tym stosuje metode naturalna podwojnego sprawdzenia śluz+ temperatura i rysuje wykresy i omijalismy dni ktore byly plodne
To jak to jest?
ODPOWIEDZ