Ból kolana i barków

Choroby reumatyczne, zwyrodnienia układu kostno-stawowego, stany zapalnymi tkanki łącznej, rozpoznanie, leczenie oraz zapobieganie.
dimedicus

Re: Ból kolana i barków

Post autor: dimedicus »

krzysiu pisze:sulfazyna
Sulfasalazyna nie jest sterydem, to lek o działaniu przeciwzapalnym i przeciwreumatycznym.
krzysiu pisze:Czy w spondyloartropatii obwodowej zapalnej da się jakoś ograniczyć rozwój choroby,wyleczyć ją?
nie da się wyleczyć gdyż tak naprawdę nie wiadomo co ją powoduje,przyczyn jest wiele ale dzięki leczeniu można kontrolować przebieg choroby.Leki stosowane to m.in NLPZ też właśnie Sulfasalazyne czy Metotreksat,oczywiście rehabilitację, czasem miejscowe stosowanie glikokortykosteroidów.
krzysiu
Super Przyjaciel
Super Przyjaciel

Post autor: krzysiu »

I czy dane stawy które bolą dzieki takim lekom będa mniej bolały albo wcale?
dimedicus

Tu nie ma reguły,powinno pomóc ale trzeba się liczyć,że tkliwość będzie występować.
krzysiu
Super Przyjaciel
Super Przyjaciel

miałem robione przy okazji badań na moją chorobę antygeny robione i mam pytanie - PCNA mam + a przy DFS70 +++ - co to oznacza?
I jeżeli bolą mnie przyczepy mięśni przy klatce piersiowej(gdy napinam) to to jest od choroby?
dimedicus

krzysiu pisze:PCNA mam + a przy DFS70 +++ - co to oznacza?
Białko PCNA badanie w kierunku chorób reumatycznych, DFS70 w diagnostyce układowych chorób tkanki łącznej
Wynik wskazuje na RZS
krzysiu
Super Przyjaciel
Super Przyjaciel

a na wypisie mi napisano spondyloartropatia obwodowa zapalna.. to dziwne.. to mnie pan zasmucił
Co jest gorsze RZS czy ZZSK? Długo się z tym żyje? Czemu lekarz nie powiedział,że to RZS tylko że obwodowa postać spondyloartropatii?I inne wyniki na te antygeny mam dobre więc czemu akurat to pan stwierdza?
dimedicus

krzysiu pisze:tylko że obwodowa postać spondyloartropatii?
Spondyloartropatie(SpA) jest powiązana grupą chorób reumatycznych. Więc to tylko kwestia nazewnictwa a ja opieram się tylko na wyniku a nie znam całości,cały przegląd ma pański lekarz,jest choroba reumatyczna,to fakt a 3 krzyżyki tylko potwierdzają. ZZSK też się zalicza do SpA( tu też wchodzi choroba ŁZS)
Choroba jest postępowa ale leczona może powodować remisje a można też niwelować objawy.Więc nie jest tak strasznie.
krzysiu
Super Przyjaciel
Super Przyjaciel

A jeżeli mam nadciśnienie ale już prędzej to gorzej będzie wpływać w tej chorobie?
dimedicus

krzysiu pisze:A jeżeli mam nadciśnienie ale już prędzej to gorzej będzie wpływać w tej chorobie?
Nie bardzo rozumiem o co chodzi.
krzysiu
Super Przyjaciel
Super Przyjaciel

czy nadciśnienie pierwotne może gorzej wpływać w takiej chorobie na jej przebieg itd.?
O ile taka choroba reumatyczna może skracać życie?
i Czy zawsze się kończy inwalidztwem?
Salazopyrin EN - to działa też przeciwbólowo?
Co ile czasu można wstrzykiwać glikokortykosteroidy w bolące stawy i jak to wpływa na stawy ?Może powodować psucie się stawu i pogorszenie stanu?
Czy można takie rzeczy zastąpić wstrzykiwaniem komórek macierzystych - jakie są skutki uboczne takiego wstrzykiwania komórek?
ODPOWIEDZ