Guzek/kulka nad lewym jądrem

Choroby układu moczowo-płciowego, zaburzenia i potrzeby seksualne.
Karorrr
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Guzek/kulka nad lewym jądrem

Post autor: Karorrr »

A czy wynik badania mogła zakłócić urofuragina ? to były tylko 2 tabletki dzień wcześniej, ostatnia około 18.
Z tym jądrem też dziwna sprawa, wczoraj pojawiło się coś dopiero po południu, dziś np. praktycznie cały dzień nic... w sumie teraz to pojawia się dyskomfort tylko wtedy kiedy dłużej jest uciśnięte albo właśnie kiedy szybko idę/ po schodach szybko wbiegnę i przy jakimś szybszym zrywie potrafi zaboleć. No i te pachwiny... Bolało też kilka razy pod lewą pachą ale teraz nic.
Chyba lekarz się nie pomylił skoro oglądał/badanie palpacyjne było i stwierdził że wszystko ok...?
Ja też obmacałem dziś to tak dokładnie jak chyba jeszcze nikt nigdy i nie czuje tam absolutnie nic, gładkie, miękkie/sprężyste, raczej nie powiększone, swoja drogą - czy mogą być jakieś minimalne różnice w wielkości jąder, ile, kilka mm ?
Nie mam żadnych gorączek, nie tracę na wadzę, mam siły tak dużo jak zawsze, apetyt, wszystko, nie bolą mnie kości.
Czy może być tak że coś się dzieje a nie wyczuje się tego palcami ?
Boli mnie ostatnio niekiedy raz jeden raz drugi bok i to jest akurat dziwne natomiast plecy odcinek lędźwiowy ale to wtedy kiedy jestem cały dzień na nogach. Niekiedy brzuch zaboli, serce powariuje albo w klatce ale to ze stresu bo akurat takie dolegliwości miałem już nie raz jak się postresowałem.

Myśli Pan że to może być coś poważniejszego ? USG moszny zrobię na pewno jak najszybciej nawet jeśli będe musiał zapłacić ale z reszta na nfz niestety długo się czeka... byłem jeszcze u lekarza rodzinnego, powiedziałem że po aponaproxenie i urofuraginum przestawalo sie to i kazala brac to uro 3x2 tabletki przez tydzien + apo 2x1 przez tydzień i poczekać ale mam taki stres ze nie moge spac ani normalnie funkcjonowac a wszedzie nawet prywatnie trzeba czekac na usg minimum tydzien... już mawet nie wiem przez ten stres czy np takie pojedyncze kaslniecia to cos zlego czy po prostu sa i juz, wyglada to tak że po zwawym marszu przy wdechu cos podrapuje i wtedy jest to kaszlniecie.
Jeśli działo by sie cos powaznego to mialbym powiekszone jadro, bolesne, uczucie ciezaru, dyskomfort, zaogniona moszne tak ? Bo jak czytalem na stronach odnosnie zdrowia i przypadki chorych to tak sie zaczyna, albo od powiekszania i to zwykle b.szybko albo ten bol/dyskomfort.
dimedicus

Post autor: dimedicus »

Karorrr pisze:A czy wynik badania mogła zakłócić urofuragina ? to były tylko 2 tabletki dzień wcześniej, ostatnia około 18.
nie uważam.

Objawy bólowe mogą być od kręgosłupa
Do czasu wykonania usg nic nie można powiedzieć ale nie ma co się nakręcać.nie jest to coś poważnego, nowotworowego
Karorrr
Przyjaciel
Przyjaciel

Udało mi się załatwić usg na pon bo do pt to bym... Tylko pytanie, to usg nie będzie robione przez urologa, jednak z opinii ludzi jest to dobry lekarz, specjalista od żylaków, chorób naczyń i chorób wewnętrznych, angiolog, ma to sens ? Szybko i najtaniej bo wszędzie gdzie pytałem to 130, 150 a i tak trzeba czekać, myślę że nie wyrzucę pieniędzy w błoto.

Kod: Zaznacz cały

fotosik.pl/zdjecie/pelne/677cbef5795acb1b
jestem zdesperowany więc wrzucam, tak to u mnie wygląda, po kąpieli więc moszna lekko zarumieniona.

Kod: Zaznacz cały

fotosik.pl/zdjecie/041288620a7e94ef
Dyskomfort w nr 1 - to nad zgięciem uda, na wzgórku łonowym, prawa górna jego część jakby i w dół pojawia się kiedy pochodzę szybciej/wbiegnę po schodach/szybko się zerwę ale też bez powodu kiedy siedzę no i kiedy napinam brzuch pojawia się ta "górka" a po drugiej str tego w sumie nie ma. Zastanawia mnie też dlaczego uda jak napnę to bolą, górna część i nieco wewnątrz, i kiedy mam zgięte nogi w kolanie i rozłożę na boki wtedy nr 2 ale tu bardziej na zgięciu nogi/na udzie, zwykle pod wieczór co wcześniej się nie zdarzało. Z tego co poczytałem to w nr 1 jest albo wyrostek albo przepuklina a nr 2 chyba tylko przepuklina. Niekiedy mi ciepło w klacie ale jak poczytałem to pasuje do objawów stresu.

Myśli Pan że to może być kręgosłup ? Że od niego by było to co wyżej (albo się wydaje) i mogłoby być to dziwne uczucie w mosznie ? Może to być od roweru szosowego ? Ćwiczenia jakie do tej pory wykonywałem to były zazwyczaj obwodowe, kardio, aeroby, praktycznie żadnych większych ciężarów poza pracą na budowie trochę ciężej przez niecałe 2 miesiące, robiłem martwy ciąg ale z bardzo małymi obciążeniami.
Dziś z rana, wstaje, plecy nieco niżej niż po środku łopatek spięte i ten dyskomfort co też raczej nigdy nie miało miejsca. No i jest jakby spięty, bardziej z lewej strony, jakby go coś ciągło na lewo, jak siedzę i się zgarbię to się nasila, jak stoję to przy pochyleniu głowy lekko się nasila. Mam lekko sztywny kark i dół pleców ale nie boli. Z dolnego odc kręgosłupa idą nerwy do nóg i narządów płciowych tak ?
Dzisiaj jakiś gorszy dzień bo dyskomfort nieco większy... i jakby tez z lewej strony gdzie sa te zyly nasieniowody i ta kulka, moze to miec zwiazek z nia ? I jakby raz cieplej a raz ok albo juz swiruje... Czy w badaniu moczu moglo nic nie wyjsc a w rzeczywistości jest jakis stan zapalny ?
Dziękuję bardzo za odpowiedzi ; )
dimedicus

Jak będzie wynik to ocenimy.
Ew. będziemy szukać dalej. Jak zaznaczyłem czasem przyczyną takich objawów jest kręgosłup ale bardziej lędźwiowo- krzyżowy (L-S)
Karorrr pisze:Czy w badaniu moczu moglo nic nie wyjsc a w rzeczywistości jest jakis stan zapalny ?
może.
Karorrr pisze: Z dolnego odc kręgosłupa idą nerwy do nóg i narządów płciowych tak ?
jak zaznaczyłem kręgosłup w odcinku L-S
Karorrr
Przyjaciel
Przyjaciel

Wszystko to dziwne takie, jeśli wyjdzie coś na usg, jakiś stan zapalny czy cokolwiek, to mam czekać do pt na tą wizytę czy iść starać się wyprosić coś wcześniej na podstawie wyniku badania? Na szpital ? Czy może skierować się do rodzinnego żeby wypisał jakiś antybiotyk czy coś ? Bo chyba nie powinno się chodzić ze stanem zapalnym czy zakażeniem czy cokolwiek tam jest, jakiekolwiek by to nie było, lekkie czy ostre...
dimedicus

Nie ma co się zastanawiać co będzie. Trzeba mieć wynik.Od tego będzie zależeć jakie się wdroży leczenie
Karorrr
Przyjaciel
Przyjaciel

Dziś rano budze się, brzuch pobolewa a nic takie nie jadłem wczoraj, wyproznilem sie ale dalej cos troche pobolewa, jakby z lewej str, to moze miec zwiazek czy stres ? Jak sobie poradzic z tym stresem ? ...
dimedicus

Z lewej strony a bardziej precyzyjnie?
Na stresy można stosować lekkie leki uspokajające(ziołowe,melisa) spacery,rower,basen itd,zajęcie się czymś absorbującym.
Karorrr
Przyjaciel
Przyjaciel

Jakby na lewo od pepka, w okolicy boku, jest jakby spięty, bardziej jakby z tylu, jakby mi w ten bok cos weszlo, rwa, kolka, moze od nerki? Jakby miesien z tylu, wybrzuszenie obok kregoslupa bo tam czuje to napiecie. Wydaje mi się że to chyba jednak stres... im bliżej badania tym gorzej... Pewnie tez moja wyobraznia... Bo jak napnę brzuch to nic i przy dotykaniu tez raczej nie. Mam tez jakby ciezka lewa reke, moze to faktycznie od kregoslupa a ze moszna jest delikatna to zaczelo sie tam od dyskomfortu ? Coraz bardziej sie w tym utwierdzam bo jak sie kilka razy pochyle etc to jakby wtedy nasilaja sie te rzeczy albo jak dluzej stoje.

Czy zwykle badanie usg wykryje tez ewentualne zylaki czy na to trzeba robic cos dodatkowego ?

I co jesli ten dyskomfort wedruje, byl na prawym najadrzu bo tak jak pisalem tam jak dotkne to potrafi zabolec a dzis np prawe praktycznie nic a lewe tak, niekiedy potrafi w nim zapulsowac, to chyba ewidentnie wskazuje na jakis stan zapalny? Bo wg mnie te najadrza cale sa jakby grubsze nieco no i kiedy pociagne za pracie to ten dyskomfort sie zwieksza.

Boje sie jak cholera... chyba bede jutro na to usg szedl na raty...
dimedicus

Jeśli objawy są wędrujące to może być z nerwicy.Usg też wykaże problemy z żyłami.Spokojnie usg nie boli.
ODPOWIEDZ