Magdalenka pisze:jak sie liczy te tygodnie ciazy bo jaj juz nie wiem
Należy wziąć pod uwagę datę rozpoczęcia ostatniego cyklu czyli datę pierwszego dnia rozpoczęcia miesiączki z uwzględnieniem średniego okresu cyklu.
Jeśli więc jak pani podaje
Nie rozumiem jak to 9 tc i 1 dc?
usg mialam 7 grudnia i to byl 4 tc a 28 listopada nic jeszcze nie bylo widac.
Wie jak to jest prosze mi powiedziec?
Jeszcze jedno w pt 9 gr zlapala mnie grzybica i dostalam nystatyne dopochwowo czy to nie zaszkodzi?I czy grzybica w ciazy jest grozna mam jakis wplyw na dziecko?
Prosze o pomoc
stąd moje wyliczenie. Spodziewany termin porodu 14 lipca 17r.
Grzybica jest często spotykana z powodu zmian hormonalnych a tym samym zmieniają pH na zasadowy w pochwie co powoduje spadek bariery ochronnej. Jest stosowana w takich stanach i nie wpływa na płód ale w 2 i 3 trymestrze. W I może mieć wpływ na płód i to znaczny łącznię z poronieniem
Szczerze mówiąc nie powinno się zalecać nystatyny w I trymestrze ale nie ingeruje w leczenie,od tego jest lekarz prowadzący.
Magdalenka pisze:Ac zy brazowa wydzielina to moze byc objaw grzybicy?
Nie.
Taki objaw należy ocenić od ilości tej wydzieliny jeśli jest niewielka,nie ma podstaw do obaw,tak może być ale jeśli większa wymaga już sprawdzenia.
Dziękuję
Jak sie zapytalam czy to nie zaszkodi (nyststyna)dr powiediala ze wie ze jestem w ciazy
A co mozna zastosowac na grzybice w 1 trymestrze ciazy?Czy lactovaginal lul lacibios femina kaps moga pomoc czy to juz za pozno?
Biore nystatyne od piatku i mnie przestalo piec a a wczoraj poniedzialek znow zaczelo piec mimo ze ciagle przyjmuje czy to jest normalne?
Boje sie bo od 17 rż mialam problemy z inf. drozdzycowymi i bakteryjnymi (gronkowiec zlocisty i skorny w posiewach) .10 lat temu mialam autoszczepionki na oba gronkowce bo leczenie nie dawalo efektu i autoszczepionki b, pmogly i infekcje zniknely i 10 lat nic sie nie pojawialo. Czy teraz w trakcie ciazy gronkowce moga wyjsc (czy one zniknely czy zostaly uspione autoszczepionkami?
B prosze o pomoc
dziekuje
Pani organizm jak to w ciąży,zmienia się jest też osłabiony,występują zaburzenia hormonalne więc mogą się odezwać różne stany grzybicze,gronkowce czy inne.
Ginekolog uznał widocznie że ma pani poważniejszy stan grzybiczy skoro zleciła taki a nie inny lek,miała więc podstawy ku temu i ona powinna panią leczyć,my tu nie zajmujemy się leczeniem i staramy się unikać zlecania leków.Niestety nie leczy się przez internet.
Dziki
Jeszcze takie pytanie
Zauwazylam ze rano jak na noc zastosuje nystatyne to jakies dosc ciemne strzepki takie jakby szare ze mnie wyplywaja co to moze znaczyc?
Czy grzybica lub inf bakteryjne np gronkowcem maga grozic jakos dziecku?
Czy mozna stwierdzic grzybice na podsdtawie badabi we wzierniku i ogledzin i wywiadu bez pobierania st czystosci i posiewu?