Problemy jelitowe - interpretacja wynikow

Choroby układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, wątroby, trzustka, dróg żółciowych, odbytu)
Meneus

Re: Problemy jelitowe - interpretacja wynikow

Post autor: Meneus »

Co do leczenia,to już lekarz na miejscu,my nie leczymy przez internet.
Leczenie prowadzi lek. wew.
Za dużo stresu.
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: noname123 »

Rozumiem to doskonale Panie Doktorze. Prosze tylko o informacje do jakiego lekarza sie udac, zeby byl w stanie to wszystko ogarnac. Bo poki co lekarze, patrza na mnie jak na kosmite, bo przeciez wszystko mam w normie...

Po dosc dlugiej lekturze... doszedlem do wniosku, ze cale zamieszanie w moim przypadku z duzy prawdopodobienstwem spowodowane jest nadmiarem prolaktyny ktora obniza testosteron, powoduje stany depresyjne, zwieksza ilosc wapnia we krwii, odwapnia kosci a tym samym zaniza fosfataze zasadowa i osteokalcyne. Mam nadzieje, ze to dobra droga i obnizenie prolaktyny spowoduje powrot wszystkich paramterow do normy.

Jedynie pozostaje kwestia homocysteiny. Jesli teoretycznie B12 i kwas foliowy mam w normie, a wysoka homocysteine to tutaj w gre moze wchodzic mutacja genu MTHFR i/lub uposledzenie konwersji aminokwasow cysteiny i metioniny. Co oznacza ze jest problem z metylacja.

Szkoda, ze lekarze u ktorych bylem na wizycie w ogole nie zdaja sobie z tego sprawy...
Dlatego tez pisze tutaj na forum i prosze o wskazanie drogi postepowania.

Pozdrawiam
Meneus

Post autor: Meneus »

Lekarz chorób wewnętrznych.
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Witam, ponizej przedstawiam wynik USG brzucha z dzisiaj:

Watroba niepowiekszona, o jednorodnej, prawidlowej echostrukturze, bez zmian ogniskowych.
Przysciennie w swietle trzonu pecherzyka zolciowego widoczne hiperechogenne ognisko srednicy ok. 0,26 cm, odpowiadajace najpewniej polipowi. Poza tym pecherzyk zolciowy esowato zagiety, nieduzy, o niepogrubialej scianie, bez konkrementow.
Drogi zolciowe nieposzerzone.
Trzustka niepowiekszona, jednorodna.
Sledziona bez zmian.
Obie nerki o prawidlowej szerokosci warst korowych, bez cech zastoju moczu i konkrementow.
Aorta brzuszna nieposzerzona.

Podpowieziowo, pomiedzy petlami jelitowymi po stronie lewej, na wysokosci talerza kosci biodrowej (W tej lokalizacji pacjent zglasza dyskomfort), widoczna niewielka ilosc klarownego plynu (grubosci do 0,6 cm). W jego sasiedztwie nie wykazano ewidentnego pogrubienia scian petli jelitowych ani powiekszonych wezlow chlonnych.

Komentarz:
Polip pecherzyka zolciowego - podobnie jak w poprzednim badaniu.
Niewielka ilosc plynu pomiedzy petlami jelitowymi po stronie lewej - wskazane monitorowanie.

Dodaje rowniez badanie prolaktyny oraz wapn z dzisiaj.

Skad ten plyn w jelicie i jak sie tego pozbyc? Dodam, ze kalprotektyna byla w ostatnim badaniu w normie. Czy taki poziom prolaktyny nalezy obnizac? Dodam, ze libido u mnie srednie + malo radosci z zycia.
Prosze o komentarz.
Załączniki
badania.png
badania.png (37.81 KiB) Przejrzano 1656 razy
dimedicus

Post autor: dimedicus »

W badaniu nic poważnego niema,ocena polipa co do wielkości nie jest oceniona między badaniami a więc wniosek,że się nie zmienił,nie wymaga żadnej interwncji.
Płyn przy jelitach na obecnym etapie wymaga tylko monitorowania(badań kontrolny) zapewne po jakimś stanie zapalnym.
Wyniki sa dobre. też nadal okresowa obserwacja.
noname123 pisze: Dodam, ze libido u mnie srednie + malo radosci z zycia.
Zmienić dietę. Można wspomóc się minerałami i witaminami.
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Bardzo dziekuje za odp !

Czy powiniennem wykonac kolonoskopie ?

Z rzeczy ktore aktualnie mi "dolegaja" to uczucie dyskomfortu w lewym boku/podżebrzu. Czasem znika na kilka dni, a czasem potrafi trzymac mnie przez 3-5 dni. Raz pojawia sie np. 2 h po posilku, a innym razem wystepuje z samego rana - chodz wieczorem dnia poprzedniego bylo ok. Masaz tej okolicy przynosi lekka ulge. Jesli kalprotektyna wyszla w normie to dziwi mnie ten plyn uwidoczniony na USG. Gastrolog nie bardzo ma juz pomysl na moj przypadek. Wyniki sa w miare ok, a jednak nadal cierpie. Co moge w tej sytuacji jeszcze zrobic, aby pozbyc sie dyskomfortu ?
midusia
Użytkownicy

Post autor: midusia »

noname123 pisze:Wedlug informacji jakie przeczytalem w kilku roznych zrodlach m.in. w art. opisujacym kliniczne stosowanie wit d3, witamina d3 wplywa na lepsze przyswajanie wapnia dlatego poziom wapnia moze sie podnosic we krwii. Stosujac do tego wit K2MK7 organizm kieruje ten nadmierny wolny wapn we krwii do kosci i zebow - w przeciwnym wypadku wapn moze odkladac sie w tetnicach, nerkach itd.
Z tego co opowiadała mi znajoma lekarz jest dokłądnie tak jak mówisz, od pewnego czasu kupuję te suplementy bo jest właśnie witamina K2 która współgra z D3 i od kiedy zażywam te konkretne suple to nie mam w badaniach nadmiernego poziomu wapnia więc mogę z czystym sumieniem polecić. a w tym konkretnym sklepie widzę, żę można je dostać najtaniej
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Wiec z wszystkich badan ,ktore dotychczas mialem nie wychodzi nic konkretnego. Jednak codziennie czuje dyskomfort w lewym boku. Czasem doslownie w boku, czas ten dyskomfort zmienia miejsce, jednak caly czas jest to lewa strona brzucha. Nie wystepuje to zupelnie po stronie prawej.

Dodatkowo w placowce, w ktorej bylem pod opieka gastrologa - lekarz ten juz nie pracuje. Takze, po raz kolejny musze szukac gastrologa...
Pytanie do szanownych lekarzy tego forum: Jesli odczuwam nadal dyskomfort, wlasciwie to wystepuja juz po wiekszosci posilkow. Jednak badania poza USG, nie wykazuja nieprawidlowosci. Co powiniennem zrobic, aby pozbyc sie tych dolegliwosci? Jest to strasznie uciazliwe.

Pozdrawiam
Laugh
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Laugh »

Czesc, nie czytałem calosci.
Stosowales hydroksyzynę? Lek uspokajający?
Może to być jak u mnie - psycha :D Jak zdałem sobie z tego sprawę jest znacznie lepiej :)
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Hej, nie testowalem (kiedys w przeszlosci kilka razy mi sie zdarzylo doraznie). Srednio moge ja brac bo obniza cisnienie, ktore i tak mam niskie oraz puls na poziomie 50-55.

Ogolnie zastanawialem sie czy to nie problem psychy - jednak na ostatnim USG wyszla niewielka ilosc plynu w jelicie w tym miejscu gdzie odczuwam dyskomfort. Ogolnie ciezki temat, kiedy czlowiek nie jest istotnym klinicznie pacjentem - medycyna nie ma wiele do zaoferowania :)
ODPOWIEDZ