Problemy jelitowe - interpretacja wynikow

Choroby układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, wątroby, trzustka, dróg żółciowych, odbytu)
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Problemy jelitowe - interpretacja wynikow

Post autor: noname123 »

Witam, chwile mnie tutaj nie bylo.

Jesli chodzi o bole jelita to zniknely jak reka odjal po zastosowaniu kapsulek z Betaina HCL (przed kazdym glownym posilkiem).

Jedna rzecz jaka mnie irytuje to ciagle chwilowe skaczace miesnie w roznych miejscach ciala - z nasileniem w prawej nodze (lydka, podudzie, okolice kolana), ale takze bicepsy, miesien szerszy grzbietu. Nie sa to bolace skorcze, jest to taki chwilowy skurcz lub kilka skurczy - drzen miesni pod rzad.

Czy to moze byc brac wysilku fizycznego w ostatnim czasie ?

Aktualnie suplementuje rowniez ok 400 mg magnezu dziennie i complex witamin z grupy B (w dosc duzych dawkach). Jednak skurcze takie mialem rowniez przed b-complexem.

Pozdrawiam
dimedicus

Post autor: dimedicus »

noname123 pisze:Czy to moze byc brac wysilku fizycznego w ostatnim czasie
bardzo możliwe
noname123 pisze:Aktualnie suplementuje rowniez ok 400 mg magnezu dziennie i complex witamin z grupy B
prawidłowo, proszę jeszcze włączyć potas.
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Witam,

Z ostatnich badan niby elektrolity byly w normie. Uczucie skaczacych miesni mam juz doslownie wszedzie, raz bark, raz triceps, raz przy ustach, raz szyja, plecy... Jakas masakra O_o 70% to prawa noga i jej okolice, pozostale 30% inne czesci ciala. Czy to jakis powod do nieopokoju lub diagnostyki ?

Jedynym miejsce gdzie nie mam tych fascykulacji to klatka piersiowa i chyba miesnie na plecach z wyjatkiem bocznych partii oraz posladki.

Pod koniec grudnia mialem taki podobne fascykulacje ale tylko w prawej nodze i do tego uczucie mrowienia, pieczenia, igielek w stopie. Jednak po kilku dniach przeszlo.

Od 3 tygodni przyjmuje rowniez b-complex(1 kaps.) na obnizenie homocysteiny, ale z racji ,ze witaminy z grupy b sa rozpuszczalne w wodzie to raczej chyba ich nie przedawkowuje ,aby mogly powodowac takie drzenie miesni ?
Załączniki
b.png
b.png (24.73 KiB) Przejrzano 1706 razy
dimedicus

Przyczyną może być np nieodpowiednia dieta,brak witamin i pierwiastków,nerwica i inna ale tu już wskazane wykonanie badań np w kierunku wątroby,nerek,tarczycy, cukier(za niski)
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

W ciagu ostatnich 2 miesiecy mialem robione badania watroby alat/aspat, tarczyce, morfologie wszystko ok.

Jedynie co bylo poza norma to osteokalcyna (ponizej normy) oraz fosfataza zasadowa (w dolnej granicy).

Myslalem, ze to moze cos od kregoslupa ledzwiowego, ale to raczej tlumaczylo by tylko skakanie miesni w nodze. Do innych czesci ciala chyba nie pasuje.

Bylem u neurologa - w wywiadzie neurolog stwierdzil ,ze jest ok wszystko. Zastanawia sie czy dac mi skierowanie na EMG + wbijanie igly w miesnie O_o Ale jest przekonany, ze nic to nie pokaze.
dimedicus

Więc należy
dimedicus pisze:nieodpowiednia dieta,brak witamin i pierwiastków,nerwica
sądzić,że:
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Dziekuje za odp,

W przyszlym tyg wykonam jonogram zeby sie upewnic czy to nie brak elektrolitow. Chodz suplementuje caly czas 400mg magnezu i 1000mg potasu.

Jeszcze mi chodzi po glowie, zeby odstawic B-complex na kilka dni i zobaczyc czy to nie nadmiar, ktorej z witamin B np. B1 - ktora niby moze powodowac fascykulacje. Chodz przyjmuje B1 60mg dziennie, a podobno nadmiar moze wystapic tylko przy podawaniu dozylnym powyzej 200mg.

Zaobserwowalem ,ze fascykulacje najmocniej daja sie we znaki podczas lezenia na plasko lub na boku. Kiedy jestem w pozycji pół-lezacej jest ich mniej oraz prawie w ogole ich nie czuje podczas chodzenia i poruszania sie.

Dziwne jest dla mnie, ze pojawily sie z dnia na dzien, jeszce w zeszly weekend w ogole ich nie odczuwalem. Najwiecej ich czuje rano, po przebudzeniu lezac jeszcze w lozku.

Oczywiscie dr Google podpowiada takie choroby jak SLA, SM, borelioza i cala inna gama chorob, ktorych nawet nazw nie chce pisac...

Aktualnie glownie czuje fascykulacje po prawej stronie ciala - w lewej troche mniej. Glownie to udo, lydka, bark, przedramie, szyja, szerszy grzbietu, okolice szczeki, przy ustach.

Ostatnio probowalem sie raczej wyciszyc i nie stresowac niczym, wiec nie jestem przekonany do opcji z nerwica.

EMG nie nalezy do najprzyjemniejszych badan jak sie domyslam, ale chyba wykonanie go to koniecznosc.

Kiedy wkoncu te wszystkie dziwne objawy mi dadza spokoj i bede mogl normanie funkcjonowac :(
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Wiec, wczoraj wieczorem zrobilem trening silowy: biceps + barki. W czasie treningu fascykulacji nie odczuwalem. Po treningu i do teraz fascykulacji w obrebie barkow i bicepsow nie czuje. Jednak w nogach sie nasilily i nawet wydluzyly - glownie w obrebie piszczeli prawej - jednak mozliwe, ze to od napinania prawej piszczelki podczas wczorajszego treningu. Nie czulem oslabienia miesni w bicepsach czy barkach. Przy mojej aktualnej wadze 65 kg, spokojnie trenowalem na biceps jednej reki 16 kg hantlem.
Bylem dzisiaj na ok godzinnym spacerze z psem, ktory z racji, swojej sily strasznie ciagnie i musze go dosc mocno trzymac. Podczas spaceru nie odczuwalem fascykulacji.

Czy ponizszy opis moze na cos wskazywac ?

Pozdrawiam
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Mala aktualizacja ode mnie

Wczoraj zrobilem trening nog i plecow, ktory trwal ok 1,5 h.

Po treningu jak zawsze - uczucie szczescia (endorfiny) i przyplyw energii. Podczas samego treningu fascykulacji nie odczuwalem. Przy jednym z cwiczen, czulem lekkie prady w prawej nodze - okolice kostki.
Z racji, ze od dluzszego czasu nie trenowalem miesni nog, robilem przysiady ze sztanga z malym obciazeniem ok 20 kg. Po treningu zrobilem jeszcze cwiczenia wzmacniajace na odcinek ledzwiowy oraz rozciagnalem miesnie ud. Fascykulacje poki co odczuwam w nogach - roznych czesciach nog. Sporadycznie w przedramionach i okolice oczu / ust, barkach i bicepsach.

Dodam, ze od zeszlego poniedzialku mialem 2 dni rehabilitacji kregoslupa na odcinek ledzwiowo-krzyzowy. Z racji ,ze jestem slabo rozciagniety - pokazano mi cwiczenia rozciagajace, ktore wykonywalem przez 2 dni. Nie wiem czy to zbieg okolicznosci czy moglo to miec w plyw fascykulacje. Jednak nawet jesli mialo wplyw, to dlaczego czuje fascykulacje na twarzy? Rehabilitacji i rozciagania twarzy nie robilem :)
dimedicus

W początkowym okresie rehabilitacji, mogą nie tylko wystąpić wzmożone objawy ale też mogą powodować odczucia jeszcze bardziej pogłębione, co może sugerować pogorszenie ale jest to stan przejściowy.
ODPOWIEDZ