Problemy jelitowe - interpretacja wynikow

Choroby układu pokarmowego; przełyku, żołądka, jelit, wątroby, trzustka, dróg żółciowych, odbytu)
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Problemy jelitowe - interpretacja wynikow

Post autor: noname123 »

Dziekuje bardzo za informacje, napisze za kilka dni jak u mnie sytuacja wyglada.

Pozdrawiam

p.s. jesli chodzi o jelita to caly czas bez bolu w jelicie - ale nadal do kazdego wiekszego posilku biore Betaine HCL. Wedlug mnie wskazuje to na zbyt wysokie ph w zoladku - pytalem mojego gastrologa o jakies badanie na sprawdzenie ph sokow zoladkowy (np. ph metria?) jednak twierdzi, ze nie ma takiej diagnostyki w tym kierunku.

Naprawde nie mozna sprawdzic jakie jest ph kwasow zoladkowych ?
dimedicus

Post autor: dimedicus »

noname123 pisze:Naprawde nie mozna sprawdzic jakie jest ph kwasow zoladkowych ?
albo sonda albo gastroskopia. Można też wymiotować i sprawdzić papierkiem lakmusowym.
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Dziekuje za odp, podsune ten pomysl mojemu gastrologowi - wizyte mam pod koniec miesiaca. Mode uda mi sie otrzymac skierowanie.

Co do fascykulacji - bylem dzisiaj u neurologa (innego niz poprzednio). Przeprowadzil dosc szczegolowy wywiad - bez zastrzezen. Zwrocil uwage na niski potas, w dolnej granicy. Otrzymalem kaldyum i mam brac 2x1 - kiedys juz bralem i 3x1 i potas ciezko szedl do gory. Szkoda, ze kaldyum w skladzie tablice mendelejewa :) Dostalem skierowanie na badanie EMG w celu sprawdzenia jaki bedzie zapis. Rowniez mam skierowanie na badanie CK. Teraz mam pytanie odnosnie badania CK - jesli trenuje regularnie to rozumiem, ze jak zrobie przerwe 3 dniowa przed badaniem to wystarczy aby wynik nie byl falszywy ? Bo pierwszy neurolog mowil mi o 3 tyg, a dzisiaj byla mowa o 3 dniach.
Neurolog stwierdzil, ze raczej wynik powinien byc wporzadku ale najpierw badania zeby mogl co wiecej powiedziec. O SLA i SM nie kazal mi nawet myslec - chodz wiadomo ,ze bez badan to tak naprade nie wiadomo nic. Na skierowaniu mam informacje ,ze badanie EMG w celu diagnozy polineuropatii/miopatii - przy czym neurolog zaznaczyl, ze nie oznacza to ,ze podejrzewa u mnie te schorzenia, chodzi o to zeby badanie ukierunkowac odpowiednio bo niby wtedy wiecej pokaze.

Pytalem o b-complex w duzych dawkach - neurolog powiedzial, ze nie przedawkuje, moge brac.

Takze, do czasu badania bedzie stres bo niczego narazie nie mozna wykluczyc.
dimedicus

Wystarczy 3 dni. proszę się tylko dostosować do zaleceń lekarza. Zobaczymy po badaniu.
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Mam czesc wynikow z dzisiaj.

Widze, ze moja suplementacja korzystnie wplynela na homocysteine i powoli wraca do normalnego poziomu.
CK w normie. Gran. zasado chlonne - powyzej normy, ale nie mam pojecia na co to moze wskazywac ?
Magnez widze, ze strasznie powoli idzie do gory pomimo ,ze suplementuje codziennie 300-400 mg. Czyli zwiekszysc ilosc Mg do np. 600 mg ? Potas powoli do gory idzie, ale to tylko chwilowy wynik w krwii wiec zanim sie w komorkach podniesie to jeszcze troche czasu minie.
No i wapn, ktory zawsze oscyluje w gornej granicy normy lub ponad. Endokrynolog nie znalazl nic hormonalnego odpowiedzialnego za wapn. Co z tym zrobic ?

Dodam, ze od 2 dni czuje takie dziwne napiecie/zmeczenie prawej reki oraz miesnia piszczeli az do stopy. Reka jest jakby mniej elastyczna, jakby meczy sie i czuje takie napiecie przedramienia w gornej jego czesci - jakby od szczytu dloni. Z sily nie czuje, ze oslabla ale jest taka jakby mniej ruchliwa - dziwne uczucie....

Fascykulacje sa nadal, czasem te skurcze trwaja troche dluzej po kilka sekund - glownie w nogach, szcegolnie w lydkach.

Co Doktor mysli ?
Załączniki
2.png
2.png (22.39 KiB) Przejrzano 1702 razy
1.png
1.png (69.36 KiB) Przejrzano 1702 razy
Meneus

Post autor: Meneus »

noname123 pisze:ze suplementuje codziennie 300-400 mg. Czyli zwiekszysc ilosc Mg do np. 600 mg
zwykle dawkowanie jest 6mg na 1 kg wagi i to winno wystarczyć. najlepiej wykonać badanie na zawartość mg w organizmie. proszę pamiętać,że w pokarmach też jest magnez.
Wyniki są dobre i nie wskazują na coś poważnego. Sprawdził bym tak profilaktycznie kręgosłup. Może tu jest problem
noname123 pisze:od 2 dni czuje takie dziwne napiecie/zmeczenie prawej reki oraz miesnia piszczeli az do stopy. Reka jest jakby mniej elastyczna, jakby meczy sie i czuje takie napiecie przedramienia w gornej jego czesci - jakby od szczytu dloni. Z sily nie czuje, ze oslabla ale jest taka jakby mniej ruchliwa - dziwne uczucie....
chociaż raczej sądzę,że to nerwicowe objawy.
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

Meneus pisze:
noname123 pisze:ze suplementuje codziennie 300-400 mg. Czyli zwiekszysc ilosc Mg do np. 600 mg
zwykle dawkowanie jest 6mg na 1 kg wagi i to winno wystarczyć. najlepiej wykonać badanie na zawartość mg w organizmie. proszę pamiętać,że w pokarmach też jest magnez.
Jakie to badanie na zawartosc w organizmie? Od grudnia suplementuje Mg w ilosci 300-400 mg ,a jego poziom wzrosl z 0,87 mmol/l (grudzien) do 0,91 mmol/l - czyli prawie nic. Bardzo dziwne...
Meneus pisze: Wyniki są dobre i nie wskazują na coś poważnego. Sprawdził bym tak profilaktycznie kręgosłup. Może tu jest problem
Zdjecie RTG juz mialem niedawno robione - stad dostalem skierowanie na rehabilitacje. Rozumiem, ze ewentualne zwyrodnienia/uciski pokaze tylko rezonans magnetyczny? Chodz niby mam jakis niewielki problem z odcinkiem ledzwiowym - ale chyba nie moze to miec wplywu na fascykulacje calego ciala ?
Meneus pisze: chociaż raczej sądzę,że to nerwicowe objawy.
Czy badanie EMG moze wykazac nerwice ?

Rozumiem, ze poprawny wynik CK wyklucza chorobe miesni, jednak nie wklucza chorob neruologicznych ?

Pozdrawiam
dimedicus

noname123 pisze:Od grudnia suplementuje Mg w ilosci 300-400 mg ,a jego poziom wzrosl z 0,87 mmol/l (grudzien)
dot. roku czy miesiąca?
noname123 pisze:Czy badanie EMG moze wykazac nerwice ?
nie,to badanie oceniające pracę mięśni oraz przewodnictwa w nerwach
noname123 pisze:Rozumiem, ze poprawny wynik CK wyklucza chorobe miesni, jednak nie wklucza chorob neruologicznych ?
tak.
noname123
Przyjaciel
Przyjaciel

dimedicus pisze:
noname123 pisze:Od grudnia suplementuje Mg w ilosci 300-400 mg ,a jego poziom wzrosl z 0,87 mmol/l (grudzien)
dot. roku czy miesiąca?
Od konca grudnia 2016 roku, czyli ponad 2 miesiace juz.

Z tego co udalo mi sie wyczytac osteokalcyna jest bialkiem regulujacym wapn, ktora jest kontrolowana przez witamine K2. Zwykle ulega procesowi zwanemu karboksylacją, który wiaze ją do mineralnej czesci kosci. Jednak w przypadku niedoboru witaminy K2, osteokalcyna nie moze spelniac tej funkcji, doprowadzając do nieograniczonej resorpcji wapnia z tkanki kostnej co powoduje osteoporoze.
Wiec jesli dobrze rozumiem, moj niski poziom osteokalcyny, wskazuje na niedobor witaminy K2. Co dalej skutkuje, wysokim wapniem we krwii, ktory pochodzi z kosci. Czyli w wieku 28 lat jestem na dobrej drodze do osteoporozy lub zawalu w wyniku odkladania wapnia w tetnicach.
Wedlug badan minimalna dawka witaminy K2 MK7 w celu pobudzenia ostekolacyny to 200 mcg.

Teoretycznie jesli bede brac 200 mcg K2 MK7 to za jakis czas osteokalcyna powinna rosnac.

Z ostatnich badan np. tutaj

Kod: Zaznacz cały

eurekalert.org/pub_releases/2016-06/cp-bhb060716.php
wynika ,ze podczas cwiczen u ludzi i zwierzat poziom osteokalcyny wzrasta. Dodatkowo, znajduje sie tam informacja ,ze glowna funkcja osteokalcyny jest pomoc miesniom podczas cwiczen w absorbowaniu kwasow tluszczowych glukozy. Co moze byc oczywiscie zaburzone w schorzeniach metabolicznych i tutaj moze cos wiecej powiedziec badanie poziomu acylokarnityny.
Obnizony poziom l-karnityny moze powodowac miopatie. Jednak odnoszac sie do mojego wyniku CK - nie wskazuje na miopatie. Wiec zostaje podejrzenie problemu neurologicznego - neuropatie?

Zwiększona ilość fosforanów upośledza wchłanianie wapnia i metabolizm witaminy D, co przyczynia się do wzrostu syntezy parathormonu (PTH) i zwiększenia procesu resorpcji kości. Jednak na poczatku stycznia mialem badany fosfor nieorganiczny 3,1 mg/dl (2,7-4,5) i parathormon 23,52 pg/ml (15,00 - 65,00) wiec nie bardzo to wszystko trzyma sie "kupy".

Dodatkowo przy zbyt wysokie poziomie wapnia we krwii powinno dochodzic do jego wydalania wraz z moczem. Z badan jakie mialem w styczniu, wapn w moczu wynosil 2,82 mmol/l - wiec chyba norma ? Dodatkowo fosforany powiny sie obnizac w osoczu.

Odnoszac sie do:
W wielu podejmowanych badaniach wykazano, że suplementacja witaminą K zwiększa ilość karboksylowanej osteokalcyny, powodując wzrost jej wiązania z wapniem i obniżenie wydalania wapnia z moczem . W przeprowadzonej przez Cockayne’a w meta-analizie randomizowanych kontrolowanych badań wykazano, że w następstwie podawania witaminy K1 i K2 występuje zmniejszenie liczby złamań oraz wzrost gęstości kości.

Czyli jesli dobrze rozumiem, spozywajac wiecej witaminy K2, karboksylowana osteokalcyna powinna wiazac sie z wapniem we krwii - tym samym obnizajac jego poziom?

Podsumowujac mam 2 problemy: ciagle wysoki poziom wapnia oraz fascykulacje. Pytaniem jest, czy te dwie rzeczy moga byc ze soba powiazane oraz jak w koncu sie zdiagnozowac zeby znalezc przyczyne i rozpoczac sensowne leczenie, aby uniknac problemow za jakis czas?
Czy powiniennem wykonac densytometrie kosci ? Poziom albuminy razem z wapniem zjonizonowanym (ostatnio byl lekko przekroczony)? poziom kalcytoniny? Zelaza? Cynku?

Dodam, ze oznakami BRAKU wapnia w organizmie sa m.in.:

- drażliwość nerwowa i mięśniowa, dokładniej mówiąc skurcze mięśni w nogach i ramionach, na skutek zachwiania równowagi w funkcjonowaniu mięśni i nerwów
- drętwienie i pieczenie końcowych partii palców u rąk, możliwe drżenie

A ja mam nadmiar wapnia z podobnymi objawami. Nic tu nie pasuje :)

Co do tego dziwne uczucia dloni i nogi to czuje jakby miesien po prawej stronie piszczeli szybciej sie meczyl i miesien przedramienia prawej reki (jednak nie calego przedramienia, a jego gornej czesci). Reka pracuje normalnie, ale mam takie dziwne wrazenie jakby mniejszej sprawnosc reki (tez nie przez caly dzien).
dimedicus

noname123 pisze:Wiec zostaje podejrzenie problemu neurologicznego - neuropatie?
to już zdaje się nadmieniałem, że trzeba brać i taki stan, tyle że my tu nie zajmujemy się leczeniem przez internet. Bez osobistego badania trudno coś jednoznacznie ocenić.
To lekarz rodzinny jest władny ukierunkować dokładne badania specjalistyczne.
Tu opisywane objawy są subiektywne, wyniki nie wykazują jakiś poważnych zmian i trudno będzie przekonać swojego lekarza do dalszych badań.
ODPOWIEDZ