Problemy jelitowe - interpretacja wynikow
Re: Problemy jelitowe - interpretacja wynikow
Dziekuje bardzo za informacje, napisze za kilka dni jak u mnie sytuacja wyglada.
Pozdrawiam
p.s. jesli chodzi o jelita to caly czas bez bolu w jelicie - ale nadal do kazdego wiekszego posilku biore Betaine HCL. Wedlug mnie wskazuje to na zbyt wysokie ph w zoladku - pytalem mojego gastrologa o jakies badanie na sprawdzenie ph sokow zoladkowy (np. ph metria?) jednak twierdzi, ze nie ma takiej diagnostyki w tym kierunku.
Naprawde nie mozna sprawdzic jakie jest ph kwasow zoladkowych ?
Pozdrawiam
p.s. jesli chodzi o jelita to caly czas bez bolu w jelicie - ale nadal do kazdego wiekszego posilku biore Betaine HCL. Wedlug mnie wskazuje to na zbyt wysokie ph w zoladku - pytalem mojego gastrologa o jakies badanie na sprawdzenie ph sokow zoladkowy (np. ph metria?) jednak twierdzi, ze nie ma takiej diagnostyki w tym kierunku.
Naprawde nie mozna sprawdzic jakie jest ph kwasow zoladkowych ?
-
dimedicus
albo sonda albo gastroskopia. Można też wymiotować i sprawdzić papierkiem lakmusowym.noname123 pisze:Naprawde nie mozna sprawdzic jakie jest ph kwasow zoladkowych ?
Dziekuje za odp, podsune ten pomysl mojemu gastrologowi - wizyte mam pod koniec miesiaca. Mode uda mi sie otrzymac skierowanie.
Co do fascykulacji - bylem dzisiaj u neurologa (innego niz poprzednio). Przeprowadzil dosc szczegolowy wywiad - bez zastrzezen. Zwrocil uwage na niski potas, w dolnej granicy. Otrzymalem kaldyum i mam brac 2x1 - kiedys juz bralem i 3x1 i potas ciezko szedl do gory. Szkoda, ze kaldyum w skladzie tablice mendelejewa
Dostalem skierowanie na badanie EMG w celu sprawdzenia jaki bedzie zapis. Rowniez mam skierowanie na badanie CK. Teraz mam pytanie odnosnie badania CK - jesli trenuje regularnie to rozumiem, ze jak zrobie przerwe 3 dniowa przed badaniem to wystarczy aby wynik nie byl falszywy ? Bo pierwszy neurolog mowil mi o 3 tyg, a dzisiaj byla mowa o 3 dniach.
Neurolog stwierdzil, ze raczej wynik powinien byc wporzadku ale najpierw badania zeby mogl co wiecej powiedziec. O SLA i SM nie kazal mi nawet myslec - chodz wiadomo ,ze bez badan to tak naprade nie wiadomo nic. Na skierowaniu mam informacje ,ze badanie EMG w celu diagnozy polineuropatii/miopatii - przy czym neurolog zaznaczyl, ze nie oznacza to ,ze podejrzewa u mnie te schorzenia, chodzi o to zeby badanie ukierunkowac odpowiednio bo niby wtedy wiecej pokaze.
Pytalem o b-complex w duzych dawkach - neurolog powiedzial, ze nie przedawkuje, moge brac.
Takze, do czasu badania bedzie stres bo niczego narazie nie mozna wykluczyc.
Co do fascykulacji - bylem dzisiaj u neurologa (innego niz poprzednio). Przeprowadzil dosc szczegolowy wywiad - bez zastrzezen. Zwrocil uwage na niski potas, w dolnej granicy. Otrzymalem kaldyum i mam brac 2x1 - kiedys juz bralem i 3x1 i potas ciezko szedl do gory. Szkoda, ze kaldyum w skladzie tablice mendelejewa
Neurolog stwierdzil, ze raczej wynik powinien byc wporzadku ale najpierw badania zeby mogl co wiecej powiedziec. O SLA i SM nie kazal mi nawet myslec - chodz wiadomo ,ze bez badan to tak naprade nie wiadomo nic. Na skierowaniu mam informacje ,ze badanie EMG w celu diagnozy polineuropatii/miopatii - przy czym neurolog zaznaczyl, ze nie oznacza to ,ze podejrzewa u mnie te schorzenia, chodzi o to zeby badanie ukierunkowac odpowiednio bo niby wtedy wiecej pokaze.
Pytalem o b-complex w duzych dawkach - neurolog powiedzial, ze nie przedawkuje, moge brac.
Takze, do czasu badania bedzie stres bo niczego narazie nie mozna wykluczyc.
-
dimedicus
Wystarczy 3 dni. proszę się tylko dostosować do zaleceń lekarza. Zobaczymy po badaniu.
Mam czesc wynikow z dzisiaj.
Widze, ze moja suplementacja korzystnie wplynela na homocysteine i powoli wraca do normalnego poziomu.
CK w normie. Gran. zasado chlonne - powyzej normy, ale nie mam pojecia na co to moze wskazywac ?
Magnez widze, ze strasznie powoli idzie do gory pomimo ,ze suplementuje codziennie 300-400 mg. Czyli zwiekszysc ilosc Mg do np. 600 mg ? Potas powoli do gory idzie, ale to tylko chwilowy wynik w krwii wiec zanim sie w komorkach podniesie to jeszcze troche czasu minie.
No i wapn, ktory zawsze oscyluje w gornej granicy normy lub ponad. Endokrynolog nie znalazl nic hormonalnego odpowiedzialnego za wapn. Co z tym zrobic ?
Dodam, ze od 2 dni czuje takie dziwne napiecie/zmeczenie prawej reki oraz miesnia piszczeli az do stopy. Reka jest jakby mniej elastyczna, jakby meczy sie i czuje takie napiecie przedramienia w gornej jego czesci - jakby od szczytu dloni. Z sily nie czuje, ze oslabla ale jest taka jakby mniej ruchliwa - dziwne uczucie....
Fascykulacje sa nadal, czasem te skurcze trwaja troche dluzej po kilka sekund - glownie w nogach, szcegolnie w lydkach.
Co Doktor mysli ?
Widze, ze moja suplementacja korzystnie wplynela na homocysteine i powoli wraca do normalnego poziomu.
CK w normie. Gran. zasado chlonne - powyzej normy, ale nie mam pojecia na co to moze wskazywac ?
Magnez widze, ze strasznie powoli idzie do gory pomimo ,ze suplementuje codziennie 300-400 mg. Czyli zwiekszysc ilosc Mg do np. 600 mg ? Potas powoli do gory idzie, ale to tylko chwilowy wynik w krwii wiec zanim sie w komorkach podniesie to jeszcze troche czasu minie.
No i wapn, ktory zawsze oscyluje w gornej granicy normy lub ponad. Endokrynolog nie znalazl nic hormonalnego odpowiedzialnego za wapn. Co z tym zrobic ?
Dodam, ze od 2 dni czuje takie dziwne napiecie/zmeczenie prawej reki oraz miesnia piszczeli az do stopy. Reka jest jakby mniej elastyczna, jakby meczy sie i czuje takie napiecie przedramienia w gornej jego czesci - jakby od szczytu dloni. Z sily nie czuje, ze oslabla ale jest taka jakby mniej ruchliwa - dziwne uczucie....
Fascykulacje sa nadal, czasem te skurcze trwaja troche dluzej po kilka sekund - glownie w nogach, szcegolnie w lydkach.
Co Doktor mysli ?
- Załączniki
-
- 2.png (22.39 KiB) Przejrzano 1702 razy
-
- 1.png (69.36 KiB) Przejrzano 1702 razy
-
Meneus
zwykle dawkowanie jest 6mg na 1 kg wagi i to winno wystarczyć. najlepiej wykonać badanie na zawartość mg w organizmie. proszę pamiętać,że w pokarmach też jest magnez.noname123 pisze:ze suplementuje codziennie 300-400 mg. Czyli zwiekszysc ilosc Mg do np. 600 mg
Wyniki są dobre i nie wskazują na coś poważnego. Sprawdził bym tak profilaktycznie kręgosłup. Może tu jest problem
chociaż raczej sądzę,że to nerwicowe objawy.noname123 pisze:od 2 dni czuje takie dziwne napiecie/zmeczenie prawej reki oraz miesnia piszczeli az do stopy. Reka jest jakby mniej elastyczna, jakby meczy sie i czuje takie napiecie przedramienia w gornej jego czesci - jakby od szczytu dloni. Z sily nie czuje, ze oslabla ale jest taka jakby mniej ruchliwa - dziwne uczucie....
Jakie to badanie na zawartosc w organizmie? Od grudnia suplementuje Mg w ilosci 300-400 mg ,a jego poziom wzrosl z 0,87 mmol/l (grudzien) do 0,91 mmol/l - czyli prawie nic. Bardzo dziwne...Meneus pisze:zwykle dawkowanie jest 6mg na 1 kg wagi i to winno wystarczyć. najlepiej wykonać badanie na zawartość mg w organizmie. proszę pamiętać,że w pokarmach też jest magnez.noname123 pisze:ze suplementuje codziennie 300-400 mg. Czyli zwiekszysc ilosc Mg do np. 600 mg
Zdjecie RTG juz mialem niedawno robione - stad dostalem skierowanie na rehabilitacje. Rozumiem, ze ewentualne zwyrodnienia/uciski pokaze tylko rezonans magnetyczny? Chodz niby mam jakis niewielki problem z odcinkiem ledzwiowym - ale chyba nie moze to miec wplywu na fascykulacje calego ciala ?Meneus pisze: Wyniki są dobre i nie wskazują na coś poważnego. Sprawdził bym tak profilaktycznie kręgosłup. Może tu jest problem
Czy badanie EMG moze wykazac nerwice ?Meneus pisze: chociaż raczej sądzę,że to nerwicowe objawy.
Rozumiem, ze poprawny wynik CK wyklucza chorobe miesni, jednak nie wklucza chorob neruologicznych ?
Pozdrawiam
-
dimedicus
dot. roku czy miesiąca?noname123 pisze:Od grudnia suplementuje Mg w ilosci 300-400 mg ,a jego poziom wzrosl z 0,87 mmol/l (grudzien)
nie,to badanie oceniające pracę mięśni oraz przewodnictwa w nerwachnoname123 pisze:Czy badanie EMG moze wykazac nerwice ?
tak.noname123 pisze:Rozumiem, ze poprawny wynik CK wyklucza chorobe miesni, jednak nie wklucza chorob neruologicznych ?
Od konca grudnia 2016 roku, czyli ponad 2 miesiace juz.dimedicus pisze:dot. roku czy miesiąca?noname123 pisze:Od grudnia suplementuje Mg w ilosci 300-400 mg ,a jego poziom wzrosl z 0,87 mmol/l (grudzien)
Z tego co udalo mi sie wyczytac osteokalcyna jest bialkiem regulujacym wapn, ktora jest kontrolowana przez witamine K2. Zwykle ulega procesowi zwanemu karboksylacją, który wiaze ją do mineralnej czesci kosci. Jednak w przypadku niedoboru witaminy K2, osteokalcyna nie moze spelniac tej funkcji, doprowadzając do nieograniczonej resorpcji wapnia z tkanki kostnej co powoduje osteoporoze.
Wiec jesli dobrze rozumiem, moj niski poziom osteokalcyny, wskazuje na niedobor witaminy K2. Co dalej skutkuje, wysokim wapniem we krwii, ktory pochodzi z kosci. Czyli w wieku 28 lat jestem na dobrej drodze do osteoporozy lub zawalu w wyniku odkladania wapnia w tetnicach.
Wedlug badan minimalna dawka witaminy K2 MK7 w celu pobudzenia ostekolacyny to 200 mcg.
Teoretycznie jesli bede brac 200 mcg K2 MK7 to za jakis czas osteokalcyna powinna rosnac.
Z ostatnich badan np. tutaj
Kod: Zaznacz cały
eurekalert.org/pub_releases/2016-06/cp-bhb060716.phpObnizony poziom l-karnityny moze powodowac miopatie. Jednak odnoszac sie do mojego wyniku CK - nie wskazuje na miopatie. Wiec zostaje podejrzenie problemu neurologicznego - neuropatie?
Zwiększona ilość fosforanów upośledza wchłanianie wapnia i metabolizm witaminy D, co przyczynia się do wzrostu syntezy parathormonu (PTH) i zwiększenia procesu resorpcji kości. Jednak na poczatku stycznia mialem badany fosfor nieorganiczny 3,1 mg/dl (2,7-4,5) i parathormon 23,52 pg/ml (15,00 - 65,00) wiec nie bardzo to wszystko trzyma sie "kupy".
Dodatkowo przy zbyt wysokie poziomie wapnia we krwii powinno dochodzic do jego wydalania wraz z moczem. Z badan jakie mialem w styczniu, wapn w moczu wynosil 2,82 mmol/l - wiec chyba norma ? Dodatkowo fosforany powiny sie obnizac w osoczu.
Odnoszac sie do:
W wielu podejmowanych badaniach wykazano, że suplementacja witaminą K zwiększa ilość karboksylowanej osteokalcyny, powodując wzrost jej wiązania z wapniem i obniżenie wydalania wapnia z moczem . W przeprowadzonej przez Cockayne’a w meta-analizie randomizowanych kontrolowanych badań wykazano, że w następstwie podawania witaminy K1 i K2 występuje zmniejszenie liczby złamań oraz wzrost gęstości kości.
Czyli jesli dobrze rozumiem, spozywajac wiecej witaminy K2, karboksylowana osteokalcyna powinna wiazac sie z wapniem we krwii - tym samym obnizajac jego poziom?
Podsumowujac mam 2 problemy: ciagle wysoki poziom wapnia oraz fascykulacje. Pytaniem jest, czy te dwie rzeczy moga byc ze soba powiazane oraz jak w koncu sie zdiagnozowac zeby znalezc przyczyne i rozpoczac sensowne leczenie, aby uniknac problemow za jakis czas?
Czy powiniennem wykonac densytometrie kosci ? Poziom albuminy razem z wapniem zjonizonowanym (ostatnio byl lekko przekroczony)? poziom kalcytoniny? Zelaza? Cynku?
Dodam, ze oznakami BRAKU wapnia w organizmie sa m.in.:
- drażliwość nerwowa i mięśniowa, dokładniej mówiąc skurcze mięśni w nogach i ramionach, na skutek zachwiania równowagi w funkcjonowaniu mięśni i nerwów
- drętwienie i pieczenie końcowych partii palców u rąk, możliwe drżenie
A ja mam nadmiar wapnia z podobnymi objawami. Nic tu nie pasuje
Co do tego dziwne uczucia dloni i nogi to czuje jakby miesien po prawej stronie piszczeli szybciej sie meczyl i miesien przedramienia prawej reki (jednak nie calego przedramienia, a jego gornej czesci). Reka pracuje normalnie, ale mam takie dziwne wrazenie jakby mniejszej sprawnosc reki (tez nie przez caly dzien).
-
dimedicus
to już zdaje się nadmieniałem, że trzeba brać i taki stan, tyle że my tu nie zajmujemy się leczeniem przez internet. Bez osobistego badania trudno coś jednoznacznie ocenić.noname123 pisze:Wiec zostaje podejrzenie problemu neurologicznego - neuropatie?
To lekarz rodzinny jest władny ukierunkować dokładne badania specjalistyczne.
Tu opisywane objawy są subiektywne, wyniki nie wykazują jakiś poważnych zmian i trudno będzie przekonać swojego lekarza do dalszych badań.
-