Tak jak w temacie, problemem z którym nie potrafię się uporać już od kilku lat jest bardzo intensywne swędzenie skóry nóg- łydek, kostek, ud które występuje zwłaszcza w okresie zimowym. Zauważyłem, że swędzenie pojawia się głównie wtedy kiedy z dworu przechodzę do zamkniętego pomieszczenia, np. mieszkania. Swędzenie jest naprawdę koszmarne, ostatnio powoduje nawet przebudzenia w nocy. Podstawowe wyniki krwi nie budzą żadnych zastrzeżeń. Z takim samym problemem jednak z dużo mniejszą intensywnością zmaga się również moja narzeczona. Nie sądzę jednak aby miało to jakiś związek ponieważ dolegliwość występowała u nas również przed Naszym związkiem.
Może ktoś z Państwa spotkał się już z takim lub podobnym problemem? Może ma ktoś jakiś pomysł jak mi pomóc ?
Przyczyny(Niestety jest ich bardzo wiele i bez badań się nie oceni):
AZS(atopowe zapalenie skóry)
Zaburzenia hormonalne
Problemy z tarczycą
Cukrzyca
Problem z nerkami
Alergia na zimno
Problem z naczyniami krwionośnymi
czy jeszcze inne
Trzeba zrobić badania dla diagnostyki i dopiero wówczas dobrać leczenie celowe. Tu wymienione każde innaczej się leczy a trzeba poznać przyczynę podstawową.Sam opis to za mało do diagnostyki
Jest to skóra nóg, nie od wewnątrz. Ostatnio problem się nasilił. Nie wiem czy ma to znaczenie ale po treningach na basenie. Problem występuje tak jak pisałem tylyko w okresie jesienno zimowym. Morfologia OB cukier tarczycowe i wątrobowe wszystko w normie Nie wiem czy jest coś takiego jak uczulenie na ogrzewanie ale problem nasila się np po powrocie do domu z dworu
W zimę na zewnątrz mamy bardzo mało wilgoci. Paradoksalnie latem na dworze jest jej więcej. Prawdopodobnie masz wysuszona skórę i gdy wychodzisz na dór to problem się potęguje i stąd te objawy.
Problem może być w krążeniu,szybka zmiana temp. też może być spowodowana alergią na np ciepło ale też powiązane z wodą z basenu.
Sądzę,że można tu włączyć maści dermatologiczne, np z kasztanowca,nawilżające, też do skóry skłonnej do podrażnień