Czy łuszczyca skóry głowy może powodować wypadanie włosów?

Choroby skóry, włosów, paznokci, nowotwory (czerniak złośliwy, rumień guzowaty)
Chorób, przenoszone drogą płciową,HIV
Nataliaglik
Użytkownicy

Czy łuszczyca skóry głowy może powodować wypadanie włosów?

Post autor: Nataliaglik »

Od kilku miesięcy walczę z łuszczycą skóry głowy. Najpierw myślałam, że to łupież, ale z czasem zaczęłam zauważać łuszczące się placki, swędzenie i strupki. Teraz zauważyłam też, że wypada mi coraz więcej włosów – głównie w tych miejscach, gdzie skóra jest najbardziej zaogniona. Czy łuszczyca rzeczywiście może powodować wypadanie włosów? Czy to się odwraca, jak choroba wchodzi w remisję? Jakie macie doświadczenia i co Wam pomogło?
Jankary
Użytkownicy

Re: Czy łuszczyca skóry głowy może powodować wypadanie włosów?

Post autor: Jankary »

Ciężko, ja też przez to ustrojstwo mam zakola i ubytki włosów, bo się drapałem, zanim dowiedziałem się, że to łuszczyca. Myślałem, że po prostu przesuszenie skóry, ale dermatolog szybko rozwiał wątpliwości. U mnie już jest za późno na cofnięcie części ubytków, więc rozważam system włosów – dla kobiet też są fajne rozwiązania, żeby to zakryć. Zdecydowanie nie warto czekać z leczeniem. Wyprobuj sobie szczególnie serie psorisel
Mbara
Użytkownicy

Post autor: Mbara »

U mnie dermatolog przepisał Alpicort – działa przeciwzapalnie i ogranicza wypadanie. To jest na receptę, ale warto zapytać lekarza, bo naprawdę widziałam poprawę już po kilku dniach, głównie w kwestii swędzenia i mniej drapania, a więc i mniej ubytków. A jeśli chodzi o mycie głowy to również polecam Psorisel
maradar
Użytkownicy

Post autor: maradar »

Mnie pomógł trycholog. Okazało się, że po jednym leku miałam duży problem z wypadaniem, ale po odstawieniu i odpowiedniej pielęgnacji włosy zaczęły odrastać w ciągu 2–3 miesięcy. Warto iść do specjalisty, który zrobi dokładną analizę skóry głowy – można wtedy lepiej dobrać produkty i wdrożyć konkretną terapię.
ant
Użytkownicy

Post autor: ant »

Ja z łuszczycą skóry głowy męczę się od dzieciństwa i mimo to włosy mam nadal gęste. Jakiś czas temu trafiłam na Psorisel i używam regularnie
lobster
Użytkownicy

Post autor: lobster »

Też miałam taki moment, że myślałam, że wszystko mi wypadnie, ale okazało się, że to przez stres i dietę. Łuszczyca faktycznie może osłabić skórę głowy, ale jak się ją opanuje, to włosy wracają do normy. Ważne jest, żeby nie drapać i nie zrywać łuski, bo wtedy można uszkodzić cebulki.
ODPOWIEDZ