Wąglik zakażenie Bacillus anthracis po spożyciu padłej krowy

Różne informacje,czasem dziwne a czasem bardzo interesujące, o badaniach medycznych
Asystentka

Wąglik zakażenie Bacillus anthracis po spożyciu padłej krowy

Post autor: Asystentka »

opracował: Adam Chabiński
allafrica.com

Co najmniej 36 mieszkańców północnego dystryktu Hai (region Kilimandżaro) w Tanzanii uległo zakażeniu Bacillus anthracis po spożyciu padłej krowy, poinformowały 9 marca br. władze tego kraju. Według doniesień ze wspomnianego rejonu osoby te zgłosiły się do lokalnych szpitali ze wszystkimi objawami wąglika.

Elias Machange, szef departamentu rybołówstwa i zwierząt gospodarskich dystryktu Hai, poinformował, że o przypadkach zakażeń doniesiono kilka dni wcześniej, kiedy to lokalni mieszkańcy spożyli mięso padłej krowy. Machange stwierdził, że mięso miało wszystkie cechy produktu zakażonego B. anthracis.

W kwietniu 2016 roku w dystrykcie Rombo tego samego regionu odnotowano wiele przypadków zakażeń laseczką wąglika, wskutek czego jedna osoba zmarła.
Komentarz redakcji

Tanzania i region Kilimandżaro jest częstym kierunkiem turystycznym. Wprawdzie ryzyko zakażenia laseczką wąglika osoby podróżującej jest małe, to jednak nie niemożliwe. Zakażenie drogą pokarmową jest możliwe w przypadku spożycia skażonego pokarmu niepoddanego odpowiedniej obróbce termicznej. Bardziej prawdopodobne jest zakażenie przezskórne (prowadzące do powstania postaci skórnej wąglika – tzw. czarnej krosty) przy kontakcie ze skórami niebadanych zwierząt. Możliwe jest również zakażenie drogą wziewną w czasie gry na bębnach obleczonych skórą pochodzącą od chorych zwierząt.

źródło: mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post