Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywości i Żywienia: Soki powstają z warzyw i owoców, są więc cennym źródłem witamin, mikro- i makroelementów czy innych substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Szklanka soku marchwiowo-owocowego pokryje dzienne zapotrzebowanie na ważną dla wzroku prowitaminę A – beta karoten (800 µg). Po szklankę soku pomarańczowego lub grejpfrutowego, która pokryje dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 60% - 70%, sięgajmy w okresie przeziębień (witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego) i gdy czeka nas wysiłek intelektualny czy stres, bo pomaga ona w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, może też przyczynić się zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia. Wspomaga też produkcję kolagenu. Witaminę E – przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia i chroniący przed rozwojem miażdżycy znajdziemy w sokach z udziałem zielonych warzyw. Z kolei np. szklanka soku pomidorowego zabezpieczy ok. 25% dziennego zapotrzebowania na potas, istotny dla prawidłowej gospodarki elektrolitowej organizmu, a zawarty w nim likopen (cenny antyoksydant), poddany obróbce termicznej, ma wyższą aktywność niż ten z surowych pomidorów. Klarowny sok jabłkowy jest bogaty w związki analogiczne do rutyny (glikozydy kwercetyny) – jednego ze składników podawanych przy przeziębieniu. Szklanka soku z buraków ćwikłowych dziennie zapewni wymaganą dawkę (200 µg) kwasu foliowego, a wyjątkowo bogaty w flawonoidy (związki z grupy polifenoli, chroniące przed wpływem wolnych rodników) jest np. mętny sok jabłkowy. Soki naturalnie mętne (pomarańczowe, grejpfrutowe, jabłkowe) i przecierowe (pomidorowe, warzywne, warzywno-owocowe) dostarczą też błonnika rozpuszczalnego (pektyn). Ogranicza on wchłanianie cukrów i pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu. W warzywach, owocach – a więc i sokach – są też sole mineralne (np. magnez), pomagające zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw
źródło: telegram@borgis.pl
Witaminy i składniki odżywcze w sokach
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Składniki odżywcze poprawiające nastrój i koncentrację dziecka
autor: Asystentka » 5 mar 2017, o 08:43 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1239 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
5 mar 2017, o 08:43
-
-
-
Dodatkowe składniki odżywcze w okresie niemowlęcym i dziecięctm
autor: Asystentka » 11 mar 2017, o 09:31 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1025 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
11 mar 2017, o 09:31
-
-
-
Właściwości odżywcze gruszki,jakie minerały i witaminy
autor: Asystentka » 30 paź 2016, o 11:24 » w Dietetyczka - 0 Odpowiedzi
- 1763 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
30 paź 2016, o 11:24
-
-
-
RESTONUM braki żelaza, magnezu, witaminy C, witaminy B6, B12
autor: admin. med. » 18 gru 2015, o 12:40 » w Leki bez recepty (OTC) oraz na receptę (RX) Interakcje, wskazania, przeciwwskazania, zabronione - 0 Odpowiedzi
- 1680 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
18 gru 2015, o 12:40
-