wizyta u endokrynologa

Choroby przysadki mózgowej, tarczycy, nadnerczy, jajników.
Maestro1986
Użytkownicy
Posty: 4
Rejestracja: 19 lip 2016, o 19:46

wizyta u endokrynologa

Post autor: Maestro1986 » 19 lip 2016, o 20:09

Witam serdecznie

Mężczyzna, lat 30, 178cm 75kg, szczupła sylwetka,
Postanowiłem zająć się tarczycą , gdyż podejrzewam u siebie Hasimoto. Wiem że u mężczyzn dużo rzadziej występuje, ale mam takie objawy jak: ścisk w gardle, suche łokcie, stany depresyjne, wrażliwość na zimno... wiem, że mogą występować te objawy w innych sytuacjach, ale moja mama, po której przejąłem urodę (wszyscy mówią że jestem bardzo podobny i z wyglądu i z charakteru) od kilku lat leczy się na Hashimoto. Przewiduje, że ma je od lat młodości, ale zdiagnozowała mając ok 52.

Dziś wreszcie po wielu latach wybrałem się na kolejną wizytę, wcześniej trafiałem na lekarzy(panów), którzy ogólnie uważali że wymyślam i problem było wypisać skierowanie na badania. Tym razem trafiłem na lekarkę, odrazu też zrobiła USG.

Wynik USG (pisała ręcznie na kartce):

Tarczyca niepowiększona o jednorodnej strukturze echa i wzmożonej echogeniczności.
PP: 20,3 x 15,2 x 39,5 mm
LP: 20,6 x 13,1 x 44,0 mm
cieśń 4,6 mm
W obu płatach liczne zwłóknienia. Obraz może przemawiać za limf. zapaleniem tarczycy.
w badaniu ???(słowo nie czytelne, ale chodzi o badanie palcami) prawidłowe unaczynienie i ... (trzy słowa niestety nie czytelne).


Dostałem skierowanie na TSH, FT4, anty TPO, anty TG, p/c. p. recept. TSH.

Moje pytania są następujące:
co oznacza wzmożona echogenniczność??
czy wymiary PP, LP, cieśń są prawidłowe??
co oznaczają liczne zwłóknienia w obu płatach?? i czy to bardzo źle??
coś więcej o limf. zapaleniu tarczycy?

Pani doktór obejrzała łokcie, pomacała w okolicach gardła - tarczycy, jak pisałem zrobiła USG.
powiedziała, że rzeczywiście są podstawy do podejrzenia Hashimoto.

W czasie badania usg pokazała mi czerwone plamy na monitorze, powiedziała, że to nie guzki tylko...

jakieś tam naczynka(już miałem nadmiar informacji i bardziej przytakiwałem)

Jak to oceniacie??
Wiem, ze pewnie bez wyników badań za mało info, ale na chwilę obecną??
Dodam, że ostatnio czuję ścisk w okolicach gardła.

dimedicus

[Link] Dieta Hashimoto

Post autor: dimedicus » 20 lip 2016, o 07:35

Maestro1986 pisze:w badaniu ???(słowo nie czytelne, ale chodzi o badanie palcami)
badanie palpacyjne
Maestro1986 pisze:Moje pytania są następujące:
co oznacza wzmożona echogenniczność??
czy wymiary PP, LP, cieśń są prawidłowe??
co oznaczają liczne zwłóknienia w obu płatach?? i czy to bardzo źle??
coś więcej o limf. zapaleniu tarczycy?
1.wskazuje na toczący się stan zapalny
2. jest mniejsza od normy ale to nie ma specjalnego znaczenia
3.włóknienia wskazują na trwające oraz przebyte stany zapalne co może sugerować Hashimoto.
4. imfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego jest związane z niedoczynnością gruczołu tarczowego
jest to choroba o podłożu autoimmunologicznym,gdzie organizm atakuje własne komórki.
Proszę zapoznać się z tematem:
post21336.html?hilit=Hashimoto#p21336
Na naszym portalu jest wiele na temat tej choroby
Maestro1986 pisze:W czasie badania usg pokazała mi czerwone plamy na monitorze, powiedziała, że to nie guzki tylko...

jakieś tam naczynka
to jak krew przepływa w danych naczyniach(takie badanie to tzw Doppler)

Maestro1986
Użytkownicy
Posty: 4
Rejestracja: 19 lip 2016, o 19:46

Re: wizyta u endokrynologa

Post autor: Maestro1986 » 20 lip 2016, o 10:54

Maestro1986 pisze:Dostałem skierowanie na TSH, FT4, anty TPO, anty TG, p/c. p. recept. TSH.
Zastanawia mnie czy nie powinienem zrobić od razu ft3. Doktor nie przepisała, ale mogę dopłacić kilka złotych i je zrobić.
Jak myślisz?? Jest sens?? Czy na razie tylko te przepisane przez doktor??

dimedicus

Re: wizyta u endokrynologa

Post autor: dimedicus » 20 lip 2016, o 14:41

Nie ma potrzeby wykonywać dodatkowo
Maestro1986 pisze:czy nie powinienem zrobić od razu ft3.
jest tyle dodatkowych badań dla oceny,że te będą wystarczające.

Maestro1986
Użytkownicy
Posty: 4
Rejestracja: 19 lip 2016, o 19:46

Re: wizyta u endokrynologa

Post autor: Maestro1986 » 21 lip 2016, o 12:48

Jestem po pobraniu krwi. Niestety na wyniki muszę poczekać;(

Część badań miałem w pakiecie, za część musiałem dopłacić:

anty TG ... 35 zł
anty TPO ... 35zł
p/c p. recep. ... 60zł

Czy są to ceny w miarę ok??
takie pytanie na przyszłość;)

Mam już wyniki badań z pakietu, wszystko w normmie, tj. :

TSH ... 1,660 (norma: 0,350-4,940)
FT4 ... 1,05 (norma: 0,7 - 1,48)

Czekam na badania jeszcze anty TG , anty TPO, p/c p. recep.

dimedicus

Re: wizyta u endokrynologa

Post autor: dimedicus » 22 lip 2016, o 06:29

Na razie wyniki są dobre.

Maestro1986
Użytkownicy
Posty: 4
Rejestracja: 19 lip 2016, o 19:46

Re: wizyta u endokrynologa

Post autor: Maestro1986 » 25 lip 2016, o 11:18

Ostatnie 3 wyniki, najważniejsze:

anty-TPO 0,55 norma 0,00 -5,61
anty-TG <10,00 norma 0-115,00
P/C p. receptorom TSH 1,12 norma: osoby zdrowe: <1,22 os. z chorobą tarczycy < ,58

więc wygląda że wszystko w normie, aczkolwiek te p/c p receptorem blisko górnej granicy, a powiem szczerze, że w dość dobrym dla siebie okresie robiłem badania. Miałem taki dość pozytywny okres. A wiadomo bywa różnie...

Niby człowiek powinien się cieszyć..., a jednak ta nie wiadoma co nie działa właściwie w organizmie i w jakim kierunku dalej szukać;/

dimedicus

Re: wizyta u endokrynologa

Post autor: dimedicus » 25 lip 2016, o 21:28

Wskazane powtórzyć usg,być może są inne przyczyny już poza sama tarczycą a które wpływają na stan tarczycy

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post