Wpływ diety na ryzyko raka gruczołu krokowego

Porady dietetyczki, układanie zdrowej diety.
Asystentka

Wpływ diety na ryzyko raka gruczołu krokowego

Post autor: Asystentka »

Istotną rolę w powstawaniu nowotworów oprócz uwarunkowań dziedzicznych odgrywają czynniki środowiskowe, do których zalicza się także odpowiednio skomponowaną dietę.
dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk
U mieszkańców krajów azjatyckich, w porównaniu z ludnością Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych, stwierdzono małą zapadalność na nowotwór gruczołu krokowego. Na podstawie tej obserwacji epidemiolodzy uznali, że muszą istnieć jakieś czynniki związane ze stylem życia i sposobem żywienia tej grupy osób, które tłumaczyłyby to zjawisko. Ta opinia znalazła potwierdzenie w dalszych badaniach. Po porównaniu wskaźników zapadalności na raka gruczołu krokowego u mieszkańców Korei oraz mieszkańców Stanów Zjednoczonych o koreańskich korzeniach wykazano, że wzrost ryzyka nowotworu nastąpił w grupie, która przejęła zachodni styl życia, a w tym sposób żywienia.

W badaniu epidemiologicznym Health Professionals Follow-up Study stwierdzono, że regularne spożycie od 2 do 4 porcji pomidorów w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego o 26%. Wyniki były jeszcze korzystniejsze, jeśli w diecie znalazły się przetwory pomidorowe (sos pomidorowy) – w tym przypadku ryzyko to zmniejszało się o 35%.

Z innych czynników dietetycznych, które mogą zmniejszać ryzyko nowotworu gruczołu krokowego, zwraca się także uwagę na spożycie ryb morskich, soi oraz warzyw krzyżowych (brokuły, kalafior, brukselka), które swoje przeciwnowotworowe właściwości zawdzięczają zawartym w nich glukozynolanom.

W jednej z publikacji Khan i współpracownicy wskazują, że działanie ochronne przeciwko rozwojowi nowotworu gruczołu krokowego może wykazywać zielona herbata, a dokładnie zawarty w niej galusan epigallokatechiny.

Istnieją także składniki diety, które mogą zwiększać ryzyko nowotworu gruczołu krokowego. Zalicza się do nich produkty żywnościowe, które zawierają wapń naturalny (mleko i produkty mleczne) oraz produkty wzbogacane w wapń. Pełne wyjaśnienie tej zależności wymaga jednak dalszych badań. Kolejną mniej korzystną pod tym względem grupą są produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe oraz czerwone mięso i przetwory mięsne.
źródło: mp.pl
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post