Wpływ diety na sprawy intymne

Wszystko o dietach, ich rodzajach i stosowaniu.
admin. med.

Wpływ diety na sprawy intymne

Post autor: admin. med. »

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że na zdrowie intymne wpływ ma odpowiednia dieta. Jeśli pomimo:

kilkukrotnego przeleczenia nawracających infekcji,
dużej dbałości o higienę osobistą,
przeleczeniu partnera seksualnego,
infekcje nadal powracają, powinnaś przyjrzeć się swojej diecie, gdyż nadmierne spożywanie niektórych produktów może w znaczący sposób być przyczyną nawracających infekcji.

Zmiana złych nawyków żywieniowych jest podstawą w walce z infekcjami dróg rodnych, szczególnie w przypadku grzybicy pochwy.

Dieta bogata w nieprzetworzone produkty spożywcze, uboga natomiast w cukry i tłuszcze może pomóc w zapobieganiu grzybicy pochwy. Szczególnie warto unikać spożywania cukrów prostych, które zawarte są w słodyczach, napojach gazowanych i owocowych sokach z kartonu, gdyż są one bardzo dobrą pożywką dla drożdżaka Candida albicans (grzyba wywołującego tę chorobę). Nawracające infekcje grzybicze są często spowodowane grzybicą całego organizmu, dlatego tak istotne jest to, co jemy.

Podstawowe zasady - należy wybierać:

produkty pełnoziarniste: żytnie lub orkiszowe pieczywo, płatki owsiane, ciemny niełuskany ryż, ziemniaki,
niesłodzone jogurty naturalne,
ryby oraz chude mięso wołowe lub drobiowe,
jajka, jeśli nie uczulają,
warzywa - najlepiej sezonowe,
kiszone ogórki i kapusta - produkty te poddane fermentacji są naturalnym źródłem pałeczek kwasu mlekowego oraz witaminy C,
kwaśne owoce (słodkie owoce dostarczają dużo cukrów prostych, które stają się łatwa pożywką dla bakterii),
oliwa z oliwek,
pestki dyni, słonecznika, siemię lniane.

Do picia należy wybierać wodę mineralną niegazowana, naturalne soki warzywne, herbatki ziołowe i owocowe.

Należy wybierać żywność możliwie naturalną i nieprzetworzoną, bez konserwantów, posiłki przygotowuj w domu. zrezygnuj z fast foodów i jedzenia w miejscach, które nie gwarantują pewnej jakości produktów.

Unikać natomiast należy:

słodyczy, wszelkiego rodzaju cukrów prostych: słodkich ciast, jasnego pieczywa, białego ryżu, słodzonych napojów, słodzonych jogurtów, deserów,
owoców świeżych oraz suszonych. Są one bogatym źródłem fruktozy cukru prostego będącego bardzo dobrą pożywką dla grzybów,
serów pleśniowych oraz tłustych serów żółtych,
zup typu instant, przypraw typu Vegeta, ketchupu, majonezu,
przetworzonej żywności np.: konserw,
kiełków, które są wręcz wylęgarnią dla grzybów,
alkoholu, który powstaje z połączenia cukru i drożdży przez co wzmaga rozwój grzybicy.

Ponadto warto pamiętać o przyjmowaniu preparatów zawierających pałeczki kwasu mlekowego, które stosowane zarówno profilaktycznie jak i leczniczo wspomaga walkę z nawracającymi infekcjami.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post