Witam,
Od długiego już czasu,moja żona ma problem z zaparciami.
Jest zdeklarowaną wegetarianką,do tego stopnia,że nawet produkty mleczne z podpuszczką są eliminowane z jadłospisu. Czym się odżywia. Mianowicie-serki wiejskie (light),mleko (0,5%),Ruccola,sałatki z fetą,pomidorami i oliwą,warzywa z patelni (rzadko). Pije duzo kefirów i jogurtów odtłuszczonych.
Waży 55kg i wszystkie wyniki w normie.
Ulgixu nie zażyje,bo w otoczce kapsułi jest żelatyna... Colon nie bardzo pomaga.
Pozdrawiam
Wpływ wegetarianizmu na zaparcia
-
- Przyjaciel
- Posty: 21
- Rejestracja: 24 lis 2015, o 20:11
Re: Wpływ wegetarianizmu na zaparcia
Nie tylko dieta ma znaczenie ale równie istotne przy zaparciach jest dysbioza czyli nieprawidłowa flora znajdująca się w jelitach a to już powoduje nieprawidłową perystaltykę jelit prowadząc do zaparć.Należy spożyć jak najwięcej naturalnego błonnik zawartego szczególnie w owocach,warzywach czy produktach zbożowych.Warto zastosować też do pracy bakterie kwasu mlekowego(dostępne Beneflora,Lacidofil czy Trilac)dobrze jest pić siemię lniane,otręby pszenne,kasze,ryż
8 zasad prawidłowego żywienia:
Wszystkie posiłki powinny być przyrządzone w domowych warunkach i pozbawione chemii spożywczej oraz innych toksyn.
Potrawy powinny zawierać naturalne przyprawy oraz dużo warzyw, w postaci gotowanej (na parze), duszonej lub smażonej.
Udział mięsa w codziennym jadłospisie nie powinien przekraczać 10%.
Przynajmniej dwa zasadnicze posiłki powinny być ciepłe.
Jemy wtedy, kiedy czujemy głód, nie częściej niż 2 - 3 x dziennie.
Ostatni posiłek staramy się spożyć przed 18.00, a zasadniczy między 12.00 a 14.00
Unikamy tzw. zimnego bufetu i pojadania słodyczy
Do codziennego jadłospisu wprowadzamy domową zupę i kasze
W codziennych przepisach powinny znajdować się naturalne przyprawy
Ograniczamy używki, a w zamian popijamy zioła.
Jak najmniej chemii w pożywieniu,więcej ruchu i dużo pić.
8 zasad prawidłowego żywienia:
Wszystkie posiłki powinny być przyrządzone w domowych warunkach i pozbawione chemii spożywczej oraz innych toksyn.
Potrawy powinny zawierać naturalne przyprawy oraz dużo warzyw, w postaci gotowanej (na parze), duszonej lub smażonej.
Udział mięsa w codziennym jadłospisie nie powinien przekraczać 10%.
Przynajmniej dwa zasadnicze posiłki powinny być ciepłe.
Jemy wtedy, kiedy czujemy głód, nie częściej niż 2 - 3 x dziennie.
Ostatni posiłek staramy się spożyć przed 18.00, a zasadniczy między 12.00 a 14.00
Unikamy tzw. zimnego bufetu i pojadania słodyczy
Do codziennego jadłospisu wprowadzamy domową zupę i kasze
W codziennych przepisach powinny znajdować się naturalne przyprawy
Ograniczamy używki, a w zamian popijamy zioła.
Jak najmniej chemii w pożywieniu,więcej ruchu i dużo pić.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Zaparcia?
autor: logner » 24 maja 2017, o 20:06 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 5 Odpowiedzi
- 2503 Odsłony
-
Ostatni post autor: chorak
28 cze 2017, o 18:46
-
-
- 42 Odpowiedzi
- 19652 Odsłony
-
Ostatni post autor: kurasia
3 mar 2020, o 07:15
-
-
[Film] Zaparcia
autor: admin. med. » 26 gru 2015, o 11:04 » w Gastroenterologia, gastrologia, hepatologia, proktologia - 0 Odpowiedzi
- 1203 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
26 gru 2015, o 11:04
-