Eksperci: sześć razy za dużo białka w diecie dzieci, będą otyłe
Dzieci w wieku 2-3 lat spożywają w Polsce o 600 proc. za dużo białka - mówili eksperci na środowym spotkaniu dla mediów w Warszawie. Według specjalistów może to programować metabolizm dzieci tak, że w przyszłości będą miały tendencje to otyłości i związanych z nią chorób.
Specjaliści w dziedzinie pediatrii, neonatologii i biologii molekularnej podkreślali, że obecnie za mało wagi przywiązujemy ilości białka w diecie najmłodszych. Przypomnieli, że obecnie wiadomo, iż to, co dziecko spożywa w pierwszym okresie życia - jeszcze w łonie matki i przez pierwsze 2-3 lata po przyjściu na świat - programuje jego metabolizm i wpływa na ryzyko wystąpienia u niego w przyszłości chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca, choroby układu krążenia, a nawet nowotwory.
- Geny decydują o tym tylko w 20 proc., za resztę odpowiada dieta, aktywność fizyczna, nawyki takie jak picie alkoholu, palenie tytoniu - powiedziała pediatra i neonatolog dr Małgorzata Gołkowska z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Przypomniała, że jak wynika z badań, w Polsce 14 proc. dzieci do 3. roku życia ma nadwagę, a 13 proc. - otyłość. - Dotychczas mówiło się głównie o tym, że otyłość jest związana z nadmiarem tłuszczów i węglowodanów w diecie. Teraz wiadomo, że może jej sprzyjać też nadmiar białka w diecie dziecka - powiedziała.
Zaznaczyła, że białko jest składnikiem niezbędnym do rozwoju i wzrostu dzieci. Jego niedobór ma negatywny wpływ na zdrowie maluchów - prowadzi m.in. do zahamowania wzrostu, niedowagi, ale też spowolnienia funkcji mózgu, wtórnej niedokrwistości, braku energii.
- Ale nadmiar białka w diecie dzieci również jest problemem, gdyż wpływa na rozwój predyspozycji do nadwagi i otyłości - podkreśliła pediatra.
Jak dodała, otyłe dzieci są bardziej narażone w przyszłości na zaburzenia metaboliczne. Z badań wynika też, że nadmierna ilość białka w diecie dziewczynek może przyczyniać się do wcześniejszego wystąpienia u nich pierwszej miesiączki, co zwiększa w przyszłości ryzyko raka piersi. Ponadto nadmierne spożycie białka może być przyczyną uszkodzenia nerek, a nawet skutkować podwyższonym poziomem cholesterolu, czyli zwiększać ryzyko miażdżycy.
Genetyk i pediatra dr hab. Robert Śmigiel z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu wyjaśnił, że nadmiar białka w diecie sprzyja skłonnościom do tycia, ponieważ powoduje zmiany w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Dochodzi do tego na drodze modyfikacji aktywności genów. Są to procesy określane mianem zmian epigenetycznych, tj. zmian w aktywności genów, które nie są zależne od sekwencji DNA, ale od zmian biochemicznych.
Za dużo białka w diecie dzieci, prowadzi do otyłości
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Rola indeksu glikemicznego i zawartości białka i tłuszczów w diecie chorego na cukrzycę typu 1
autor: admin. med. » 28 kwie 2016, o 14:35 » w Internista. Lekarz chorób wewnętrznych. Schorzenia inne - 0 Odpowiedzi
- 1258 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
28 kwie 2016, o 14:35
-
-
-
Dzieci do szkoły mają za ciężkie plecaki co prowadzi do chor
autor: admin. med. » 13 wrz 2016, o 09:57 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1166 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
13 wrz 2016, o 09:57
-
-
-
Profilaktyka otyłości u dzieci i młodzieży
autor: admin. med. » 12 sty 2016, o 10:31 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1007 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
12 sty 2016, o 10:31
-
-
-
Rozpoznawanie i monitorowanie leczenia otyłości u dzieci?
autor: Asystentka » 12 lut 2017, o 10:48 » w Pediatria, Neonatologia - 0 Odpowiedzi
- 1035 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
12 lut 2017, o 10:48
-
-
-
Skuteczność leczenia sanatoryjnego otyłości u dzieci
autor: Asystentka » 18 mar 2017, o 14:22 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1040 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
18 mar 2017, o 14:22
-