Jak postępować w zaburzeniach smaku?
Smak jest podstawowym zmysłem, za pomocą którego odbieramy jakość spożywanego pokarmu. Za odbiór wrażeń smakowych odpowiedzialne są kubki smakowe obecne w jamie ustnej – na języku, podniebieniu, w krtani, górnej części przełyku oraz na wargach i wewnętrznej części policzków. Wrażenia smakowe są kombinacją czterech smaków: słodkiego, słonego, kwaśnego oraz gorzkiego. Od niedawna mówi się również o występowaniu piątego smaku – umami, charakterystycznego dla glutaminianu sodu.
Przyczyny zaburzenia odczuwania smaku
Zaburzenia czucia smaku – dysgeuzja – nie są schorzeniem, a objawem, będącym wynikiem choroby lub przyjmowania leków. Prawidłowe odczuwanie smaku odgrywa ważną rolę w jakości życia, jakie prowadzimy.
Najczęściej zaburzenia odczuwania smaku występują:
u osób palących papierosy;
u osób spożywających w nadmiarze alkohol;
u osób zażywających leki: moczopędne, antybiotyki, leki hormonalne (antykoncepcyjne, stosowane w chorobach tarczycy, glikokortykosteroidy), cytostatyki (choroba nowotworowa, białaczka);
u osób poddanych radioterapii;
u osób z cukrzycą;
u osób po 60 roku życia;
przy niedoborach cynku, witaminy A, B2;
podczas ciąży;
podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych gardła i jamy ustnej;
przy schorzeniach ślinianek;
u osób mających protezy zębowe;
u chorych na stwardnienie rozsiane, nowotwory jamy ustnej i gardła, boreliozę;
po przebytym udarze mózgu;
w przebiegu stanów zapalnych żołądka i jelit.
Osoby mające zaburzenia odczuwania smaku często nie mają apetytu i spożywają za mało pokarmów, w związku z tym dochodzi do utraty wagi ciała, osłabienia organizmu. Zły stan odżywienia jest główną przyczyną wystąpienia wielu schorzeń – anemii, zaburzeń koncentracji uwagi, wypadania włosów oraz zaostrzenia przebiegu istniejących chorób.
Jak poprawić apetyt?
Aby poprawić apetyt, a tym samym zachęcić chorego do jedzenia odpowiedniej do jego zapotrzebowania ilości, należy wprowadzić kilka prostych zasad. Na ilość spożywanego pokarmu przez człowieka, oprócz smaku wpływają:
zapach potrawy;
wygląd potrawy (barwa, konsystencja);
atmosfera podczas spożywania pokarmu.
Aby zwiększyć wrażenia smakowe i zapachowe potraw, należy podawać podopiecznemu dania przyprawione ziołami– bazylią, oregano, zielem angielskim, kminkiem, gorczycą, lubczykiem, natką pietruszki, papryką. Dodatek przypraw nie tylko zwiększy odczucia smakowe, ale także przyspieszy procesy trawienia, dzięki temu chory nie będzie czuć się ociężały. Co więcej, zawarte w czosnku oraz cebuli substancje wykazują właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Można je podawać osobom,które nie cierpią na schorzenia przewodu pokarmowego.
Podawane choremu potrawy powinny być zróżnicowane pod względem kolorystycznym. Różnokolorowe potrawy estetycznie podane na ładnej zastawie stołowej również zaostrzają apetyt. Na łaknienie wpływa także atmosfera panująca podczas jedzenia. Zaleca się więc spożywanie pokarmów wspólnie o stałych porach dnia. Podczas obiadu lub kolacji nie powinno kłócić się ani rozmawiać o pieniądzach, pracy czy chorobach. Nawet najbardziej cierpliwa osoba w takich sytuacjach odmówi spożywania posiłku.
Niekiedy osłabienie odczuwania smaku może być spowodowane niedoborem witamin (A, B2) lub cynku. Należy starać się, aby posiłki były komponowane z produktów, które zawierają duże ilości tych substancji (marchew, pomidory, truskawki, czarna porzeczka, kasze gryczana i jęczmienna, ryż, jajka, pieczywo pełnoziarniste).
Jeżeli osoba cierpiąca na zaburzenia smaku je zbyt mało, warto wzbogacić jadłospis w produkty odżywcze typu Nutridrink. Są to preparaty do żywienia medycznego, które w małej objętości zawierają dużo energii oraz białka. Ich regularne spożywanie zapobiega utracie wagi oraz złemu stanowi odżywienia, które bardzo często zaostrza przebieg występującej choroby.
Zaburzenia smaku - dysgeuzja
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Zaburzenia węchu i smaku
autor: admin. med. » 27 maja 2016, o 09:37 » w Neurologia – Psychiatria - Psychologia - 0 Odpowiedzi
- 2101 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
27 maja 2016, o 09:37
-
-
-
Co moze powodować zaburzenia smaku
autor: Asystentka » 17 sty 2017, o 19:30 » w Laryngologia - Otorynolaryngologia - 0 Odpowiedzi
- 1384 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
17 sty 2017, o 19:30
-
-
-
Rozpoznanie i leczenie zaburzenia lękowego uogólnionego oraz zaburzenia panicznego u dorosłych
autor: Asystentka » 24 gru 2016, o 21:18 » w Neurologia – Psychiatria - Psychologia - 0 Odpowiedzi
- 1522 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
24 gru 2016, o 21:18
-
-
-
Zaburzenia mowy;AFAZJA,DYZARTRIA oraz inne zaburzenia
autor: admin. med. » 13 lip 2016, o 14:00 » w Neurologia – Psychiatria - Psychologia - 0 Odpowiedzi
- 1913 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
13 lip 2016, o 14:00
-
-
-
Kinder Biovital gel o smaku pomarańczowym
autor: Asystentka » 6 cze 2017, o 10:46 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 3905 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
6 cze 2017, o 10:46
-