Jako jedną z głównych przyczyn szerzącej się na całym świecie epidemii otyłości wymienia się często nadmierne spożycie tłuszczów w diecie. Czy rzeczywiście tłuszcze determinują stopień, w jakim zagrażać nam może otyłość?
Na rozwój otyłości wpływ ma wiele różnorodnych czynników. Do najważniejszych zaliczyć możemy: stres, przyjmowane leki, zaburzenia nastrojów, depresję, czy skutki uboczne przebytych chorób. Otyłość w dużym stopniu uzależniona jest także od predyspozycji genetycznych - nie oznacza to jednak, że ryzyko genetyczne kategorycznie determinuje daną osobę do bycia otyłym. Wpływ na rozwój nadwagi, a następnie otyłości, ma w głównej mierze siedzący tryb życia oraz ilość i jakość spożywanego przez nas pożywienia. Przyjmowanie pokarmów o zbyt dużej wartości energetycznej w stosunku do wykazywanego zapotrzebowania i brak ruchu w efekcie prowadzą do rozwoju otyłości. Rozwiązaniem problemu nadmiaru wagi może więc być zbilansowana dieta połączona z odpowiednią ilością dziennej aktywności fizycznej.
By nasze ciało mogło prawidłowo funkcjonować, niezbędne jest dostarczenie mu dziennie odpowiedniej ilości tłuszczu w diecie. Jest on głównym źródłem energii, podstawowym budulcem każdej komórki naszego ciała i nośnikiem witamin.
Znając specyfikę poszczególnych grup tłuszczów warto jest więc dokładnie sprawdzać, gdzie one występują:
• tłuszcze nienasycone (korzystne dla zdrowia)
Są to przede wszystkim tłuszcze pochodzenia roślinnego. Znajdziemy je w: oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, awokado, migdałach, orzechach, pestkach dyni i słonecznika oraz w siemieniu lnianym, a także np. w tłustych rybach morskich (sardynkach, łososiu, makrelach),
• tłuszcze nasycone (powinniśmy je ograniczać)
Występuję przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, a więc w maśle, śmietanie, smalcu, ale też np. w wędlinach, tłustym mięsie i żółtym serze.
• tłuszcze trans
Występują przede wszystkim w produktach przetworzonych, a więc daniach typu fast food, ale też m. in. w słodyczach, ciastkach czy batonach do których wyprodukowania użyto częściowo utwardzonych olejów. By przekonać się, czy w składzie danego produktu znajdują się tłuszcze trans, powinniśmy bardzo dokładnie czytać etykiety. Jeżeli znajdziemy na nich informację o zawartości „częściowo uwodornionych olejów roślinnych”, oznacza to, że dany produkt zawiera w swoim składzie tłuszcze trans.
Jak ograniczyć spożycie złych tłuszczów?
Wybierajmy produkty o obniżonej zawartości tłuszczu na podstawie informacji o wartości odżywczej podanej na opakowaniu. Innym dobrym sposobem jest również stosowanie metod obróbki termicznej pokarmów, która nie wymaga od nas smażenia czy pieczenia z dużą ilością tłuszczu. Wskazane jest również zażywanie ruchu – prawidłowa dieta i aktywność fizyczna stanowią gwarancję zachowania szczupłej sylwetki.
Zdrowe tłuszcze, które wybrać?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Mity medyczne, które mogą zabić. Fakty, które ratują życie
autor: Asystentka » 18 kwie 2017, o 07:12 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1472 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
18 kwie 2017, o 07:12
-
-
-
Mity medyczne które mogą zabić Fakty które ratują życie
autor: Asystentka » 7 sty 2017, o 10:57 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 1484 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 sty 2017, o 10:57
-