Złamanie kości czaszki i twarzoczaszki (oczodolu gornego) -
Złamanie kości czaszki i twarzoczaszki (oczodolu gornego) -
- wieloodłamowe, bez wzgłobienia Wstęna diadnoza neurochirurga oglądającego tomografie stwierdził że nie trzeba bedzie robic operacji, powinno sie samo zrosnac, za tyd kontrol, czy istnieje teraz duze ryzyko wystapienia krwiaka i ile trwa zrastanie sie tych kosci, ile czeka mnie chrobowego?
Re: Złamanie kości czaszki i twarzoczaszki (oczodolu gornego
Z opisu wynika,że doszło do złamania linijnego bez obecności krwiaka, a takie nie wymaga leczenia a jedynie obserwacji czy występują jakieś objawy neurologiczne.Czas zrostu jest różny i uznaje się za zakończony kiedy potwierdzi to zdjęcie kontrolne.czas ok 4 tygodnie
Dokladnie wieloodlamowe zlamanie gornej, bocznej i przysrodkowej sciany oczodolu, tomograf nie stwierdzil zadnego krwiaka, mam jeszcze takie dwa pytania: oczywiscie po takm upadku mam limo wokol oka i na bialej czesci w oka po jednej stronie mam krew lub krwiak, czy to normalne i wraz ze schodzeniem opuchlizny to tez zejdzie?( problemow ztym okiem nie mam zadnych na ta chwile) , to zdarzylo sie w pracy czy wg ciebie jest to wypadek lekki czy ciezki?
Jeśli jest możliwe proszę dołączyć zdjęcia. Ocenię.Jak rozumiem nie ma ran otwartych
Z krwiakami (podanymi) nie ma problemu z czasem zejdą.Taki przypadek jest zaliczany do cięższych urazów
Z krwiakami (podanymi) nie ma problemu z czasem zejdą.Taki przypadek jest zaliczany do cięższych urazów
nie mam możliwości zamieszczenia zdjęć brak napędu cd, nie ma ran otwartych i zamieszcze pełny opis tomografii
Cech krwawienia wewnątrzczaszkowego uchwytnych badaniem tk nie wykazano. Struktury środkowe bez cech przemieszczeń. Układ komorowy nieposzerzony. Wieloodłamowe złamanie ściany górnej oczodołu prawego, złamanie ściany bocznej i przyśrodkowej przechodzące na sitowie i strop zatoki klinowej. Niewielka ilość hiperdensyjnej treści w prawej zatoce czołowej, sitowiu, w przewodzie nosowo-łzowym-najpewniej krew (tak bo i troche nosem sie uderzyłem i troszke krwi poleciało z nosa). Kości pokrywy czaszki bez zmian pourazowych. Niezrośnięcie łuku tylnego kręgu C1-wariant anatomiczny. a konsultacji neurochirurga co on tam nabazgral to nie dam rady rozczytac.
Cech krwawienia wewnątrzczaszkowego uchwytnych badaniem tk nie wykazano. Struktury środkowe bez cech przemieszczeń. Układ komorowy nieposzerzony. Wieloodłamowe złamanie ściany górnej oczodołu prawego, złamanie ściany bocznej i przyśrodkowej przechodzące na sitowie i strop zatoki klinowej. Niewielka ilość hiperdensyjnej treści w prawej zatoce czołowej, sitowiu, w przewodzie nosowo-łzowym-najpewniej krew (tak bo i troche nosem sie uderzyłem i troszke krwi poleciało z nosa). Kości pokrywy czaszki bez zmian pourazowych. Niezrośnięcie łuku tylnego kręgu C1-wariant anatomiczny. a konsultacji neurochirurga co on tam nabazgral to nie dam rady rozczytac.
-