Żywność fermentowana i probiotyczna
Żywność fermentowana i probiotyczna
Jeszcze sto lat temu prawie każdy miał w swojej piwnicy naczynia do fermentacji i przygotowywał w nich różne produkty. Ta tradycyjna i zdrowa metoda konserwowania potraw obecnie wraca do łask. Fermentacja to proces, w którym mikroorganizmy przetrawiają do pewnego stopnia produkty spożywcze i przez to poprawiają wartość i przyswajalność znajdujących się w nich substancji odżywczych. Współczesne zwyczaje żywieniowe są odpowiedzialne za wszelkie problemy trawienne. Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie żywności fermentowanej i probiotycznej, która zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego i przez długie miesiące zachowuje witaminy i enzymy. Potrawy są lekkostrawne oraz wspierają florę bakteryjną jelit, a tym samym układ odpornościowy. Teraz i Ty odkryjesz ponad 30 przepisów na trwałe potrawy zaczerpnięte z różnych regionów świata. Dzięki tej książce samodzielnie przygotujesz zdrowe pikle, kimchi, sunomono czy tofu. Poznasz tajniki kiszenia i marynowania popularnych warzyw takich jak kapusta, marchew czy buraki. Te i wiele innych produktów poprawiają wchłanialność witamin i żelaza. W znaczący sposób pobudzają trawinie tłuszczów i białka. Pozytywnie wpływają na przepływ krwi w jelitach, aktywują pracę trzustki i oczyszczają krew. Żywność fermentowana i probiotyczna w dużym stopniu poprawia pracę mózgu i uspokaja system nerwowy. Dzięki niej oczyścisz organizm ze środków konserwujących, wzmacniaczy smaku oraz innych składników, które spożywałeś wraz ze sztucznie przetworzonym pokarmem. Trwale, smacznie, zdrowo.
- Załączniki
-
- zywnosc-fermentowana-i-probiotyczna.jpg (5.85 KiB) Przejrzano 696 razy
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Marnotrawimy żywność i to za znaczne pieniądze
autor: Asystentka » 7 lis 2016, o 07:14 » w Porady ZUS, przydatne informacje, adresy do stron pomocnych, o seniorach - 0 Odpowiedzi
- 1176 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
7 lis 2016, o 07:14
-
-
-
Żywność prozdrowotna. Składniki i technologia
autor: admin. med. » 1 sty 2017, o 15:51 » w Wydawnictwa medyczne - 0 Odpowiedzi
- 971 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
1 sty 2017, o 15:51
-
-
-
Wpływ zanieczyszczenia powietrza, przetworzona żywność na AZS
autor: Asystentka » 13 sty 2017, o 09:05 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 1054 Odsłony
-
Ostatni post autor: Asystentka
13 sty 2017, o 09:05
-
-
-
Jak naukowcy sprawdzają, czy producenci nie fałszują żywnośc
autor: admin. med. » 19 lip 2016, o 09:30 » w Co ciekawego w świecie służby zdrowia - 0 Odpowiedzi
- 978 Odsłony
-
Ostatni post autor: admin. med.
19 lip 2016, o 09:30
-