Entezopatia, co to oznacza??
Entezopatia, co to oznacza??
Witam od pół roku mam pewne problemy z kolanem. Ortopeda skierował mnie na badanie USG które uwidoczniło "entezopatię obu biegunów rzepki oraz zdwojenie błony maziowej w zachyłku nadrzepkowym - po stronie bocznej" co to dla mnie oznacza? Jak to jest leczone i czy może iść już do prywatnego ortopedy na wizytę, gdyż wizytę z nfz mam wyznaczoną na początek kwietnia
-
carboczar
Re: Entezopatia, co to oznacza??
Jak sądzę nie chodzi o formułkę a o określenie bardziej jasne?
Inaczej to takie narośla kostne,które tworzą się z uszkodzonych włókien ścięgien i łączą z chrząstką. Generalnie tworzą się z częstych mikrourazów
Można to leczyć lekami przeciwzapalnymi miejscowymi zew. lub wstrzykiwanie, używanie stabilizatorów na kolano,również krioterapia.Rehabilitacja wzmacniająca mięśnia czworogłowego uda.
Ostatecznością jest zabieg operacyjny
Inaczej to takie narośla kostne,które tworzą się z uszkodzonych włókien ścięgien i łączą z chrząstką. Generalnie tworzą się z częstych mikrourazów
Można to leczyć lekami przeciwzapalnymi miejscowymi zew. lub wstrzykiwanie, używanie stabilizatorów na kolano,również krioterapia.Rehabilitacja wzmacniająca mięśnia czworogłowego uda.
Ostatecznością jest zabieg operacyjny
Re: Entezopatia, co to oznacza??
To lepiej iść teraz do prywatnego lekarza i spokojnie poczekać do początku kwietnia?? A może przesłać wam zdjęcie USG i coś powiecie na ten temat??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-