Od polowy października walczę z hmm rwa kulszowa ? a dokładniej z przepuklina.. zrobiłam TK kręgosłupa odcinka ledzwiowo -krzyżowego.. napisze wynik badan >>
OPIS:
Odmiana rozwojowa - lewostronna sakralizacja L5 z utworzeniami dodatkowego stawu pomiędzy lewym wyrostkiem bocznym a kością krzyżowa.
Przestrzenie międzykręgowe L1/L2 , L2/L3 , L3/L4 prawidłowe, bez cech wypuklenia sie tarczy do kanału kręgowego i ucisku na korzenie. Zarys worka oponowego prawidłowy. Struktura kostna kręgów bez zmian patologicznych.
Na poziomie przestrzeni miedzykregowej L4/L5 centralnie i na lewo wypuklanie sie krążka międzykręgowego do kanału, do 7,5 mm, ze zwezeniem lewego zachylka bocznego i otworu m/k , z uciskiem korzeni nerwowych. Stenoza kanalu kregowego na tym poziomie z polem powierzchni miedzywiezadlowym 1,9 cm2 (norma 2,5cm2)
Tylko-lewoboczna przepuklina krążka m/k L4/L5.
Na poziomie przestrzeni miedzykregowej L5/S1 bez wypuklenia sie krazka do kanalu kregowego, poza tym j.w.
Szpary stawow krzyzowo-biodrowych bez zmian.
Tkanki miekkie okolokregoslupowe w zakresie bez zmian.
bralam juz zastrzyki>> migamme, nivalin, depo medron, tabletki, duzo tego bylo ostatnio sirdalud chodziłam na rehabilitacje gdzie mi nastawiał i NIC nadal jest bol do lewej nogi... nie jest on jakis mega ale odczuwam go caly czas praktycznie a szczegolnie przy jakims wysilku... Lekarz powiedzia ze na 90 % operacja, od ktorej szczerze mowiac sie wystrzegam i probuje wszystkiego..
PROSZE O JAKIES RADY!!!