Podejrzenie łuszczycy odwróconej – jak potwierdzić i leczyć?
Podejrzenie łuszczycy odwróconej – jak potwierdzić i leczyć?
Mam podejrzenie łuszczycy odwróconej. Zmiany są w fałdach skóry i miejscach intymnych. Bardzo bolesne i trudne do opanowania. Czy ktoś miał podobnie? Jak to diagnozować i leczyć?
-
Nataliaglik
- Użytkownicy
Re: Podejrzenie łuszczycy odwróconej – jak potwierdzić i leczyć?
Łuszczyca odwrócona. Tak to się nazywa. Współczuję, bo też mam. Idź na solarium, ale z umiarem. Do dermatologa pilnie, bo bez rozpoznania będzie tylko gorzej. Nawilżaj i nie drap. Mi dobrze robiła miejscowo emulsja Psorisel na noc – nie szczypała, nie pogarszała stanu skóry.
Poproś lekarza rodzinnego o skierowanie do chirurga, który pobierze wycinek skóry do badania, żeby potwierdzić łuszczycę. Możesz również poprosić o receptę na maść Protopic – bardzo dobrze się sprawdza w okolicach miejsc intymnych. Miałam podobnie, zaczęło się od wargi sromowej i długo nie mogłam uzyskać diagnozy.
Przez 20 lat miałam łuszczycę i dopiero jak wywaliłam cukier, węglowodany, a przede wszystkim nabiał, zaczęło się poprawiać. Dieta jeszcze raz dieta. Pielęgnacyjnie używam teraz już tylko łagodnych rzeczy, jak szampon Psorisel – nic nie podrażnia, a skóra mniej reaguje.
-