Witam,
Z góry przepraszam jezeli post znajduje sie w złej kategorii.
Przechodząc odrazu do sedna, mam 17 lat, od około roku zmagam sie z dziwna "wysypka". Zaczęło sie od drobnych czerwonych plam, które powoli zaczęły sie zmieniać w wysypkę następnie można powiedzieć, ze rany. Jestem alergikiem (drzewa, pyłki, trawy, zboża, kurz, sierść) i choruje od 3 lat na astmę. Przyjmuje Ventolin 100 w razie ataku oraz Symbicort Turboaler 2x dziennie. Wszystkich alergenów staram sie unikać, rzeczy piorę tylko w płynach dla alergikow to samo z kosmetykami.
W dodatku wszystkie rany goja mi sie bardzo wolno (ostatnio zdarte kolano goiło sie miesiac, zwykle zarcie naskórka nic głębszego), odczuwam częste bóle mięśni, czasami osłabienie. Miałam wykonanie w ostatnim czasie morfologia, ob, mocz, cukier we krwi, tsh ft3 i ft4-wszystko jest w normie. Przyjmowałam także antybiotyki z powodu podejrzenia półpaśca, niestety nic sie nie zmieniło, stosowałam rożne maści steroidowe na te zmiany, także z marnym skutkiem. Byłam u dermatologa ale problemy dermatologiczne zostały wykluczone. Chciała bym wiedzieć co to moze byc? Czy moze to byc choroba autoimmunologiczna?
Niestety pisze z telefonu i nie mam pojęcia jak dodać tutaj zdjęcia wysypki/ran. Zainteresowanym mogę wysłać na maila.
Z góry dziekuje i pozdrawiam.
Tajemnicza wysypka.
-
carboczar
Re: Tajemnicza wysypka.
Nie sądzęWyszpoleg pisze:Czy moze to byc choroba autoimmunologiczna?
Trudno oceniać na podstawie zdjęcia,nie ten wymiar poglądowy. Jak wyglądają wyniki krwi i w jakim zakresie wykonano.
Dermatolog oceniał wizualnie czy pod dermatoskopem,pobrano może materiał do badań?
Dermatolog tylko na to spojrzał i uznał, że to od proszku do prania (raczej jest to niemożliwe bo nie mam alego ciała pokrytego takimi zmianami) włączyłam dlatego płyn hipoalergiczny ale nie przyniosło to poprawy. Morfologia można powiedzieć, iz jest idealna.
-
dimedicus
To że jest w jednym miejscu a nie np w innych nie świadczy,że to nie jest uczulenie. Może występować w różnych miejscach albo wielu.Sadzę(oceniam na odległość i niezbyt odpowiedniego zdjęcia) że może to być uczulenie ale też i grzybica skóry gładkiej.
Czy czasem nie występują poty? czy w nocy się pan poci?
Czy czasem nie występują poty? czy w nocy się pan poci?
-