I to powinno wyjaśniać problem, nic innego na tym etapie nie widzę. Można powiedzieć jw. ZJDcarboczar pisze:Wyniki i opisy wskazują na problem gastryczny związany z przemianą materii oraz zaburzona perystaltyka jelit(pasażem) Nie są to jakieś poważne zmiany ale na pewno powodujące dyskomfort w życiu codziennym.
Oczywiście trzeba wdrożyć leczenie farmakologiczne oraz stosować dietę wraz reżimem żywieniowym(dział diet)
Problemy jelitowe - interpretacja wynikow
-
dimedicus
Re: Problemy jelitowe - interpretacja wynikow
zacytuję:
Dziekuje za odpowiedz !
Czyli pomimo: "Od srodbrzusza lewego do miednicy malej widoczna wypelniona trescia petla jelitowa szerokosci ok. 1,4 cm, o pogrubialej hipoechogennej scianie, zniesionej haustracji i bez cech perystaltyki w trakcie badania. W jej sasiedzctwie widocznych kilka hipoechogennych ognisk wielkosci do ok 0,9 x 0x4 cm, przemawiajacych za wezlami chlonnymi."
Nie bedzie to jakis chlonniak, rak jelita grubego itp. ? Moze jednak warto bylo by wykonac kolonoskopie zeby to wykluczyc ? Te powiekszone wezly chlonne mnie martwia i chyba nic dobrego nie wroza...
Czy w celu szybszej odbudowy sluzowki jelita moge stosowac czysta l-glutamine ? W dawkach ok 10-20 g?
Mam kolejne 2 badania. Jesli chodzi o bilurbine to jak pierwszy raz ja zbadalem 5 lat temu to mialem wartosci 1,6 - 1,7 - w okresie kiedy zaczely sie moje problemy zoladkowe. Wiec wychodzi na to ,ze zawsze mam ja lekko powyzej normy. Chodz lekarze wczesniej mowili, ze to moze byc zespol Gilberta.
Dziekuje !
Czyli pomimo: "Od srodbrzusza lewego do miednicy malej widoczna wypelniona trescia petla jelitowa szerokosci ok. 1,4 cm, o pogrubialej hipoechogennej scianie, zniesionej haustracji i bez cech perystaltyki w trakcie badania. W jej sasiedzctwie widocznych kilka hipoechogennych ognisk wielkosci do ok 0,9 x 0x4 cm, przemawiajacych za wezlami chlonnymi."
Nie bedzie to jakis chlonniak, rak jelita grubego itp. ? Moze jednak warto bylo by wykonac kolonoskopie zeby to wykluczyc ? Te powiekszone wezly chlonne mnie martwia i chyba nic dobrego nie wroza...
Czy w celu szybszej odbudowy sluzowki jelita moge stosowac czysta l-glutamine ? W dawkach ok 10-20 g?
Mam kolejne 2 badania. Jesli chodzi o bilurbine to jak pierwszy raz ja zbadalem 5 lat temu to mialem wartosci 1,6 - 1,7 - w okresie kiedy zaczely sie moje problemy zoladkowe. Wiec wychodzi na to ,ze zawsze mam ja lekko powyzej normy. Chodz lekarze wczesniej mowili, ze to moze byc zespol Gilberta.
Dziekuje !
- Załączniki
-
- bil.png (33 KiB) Przejrzano 1653 razy
-
dimedicus
Nic takiego nie widzę aby można było podejrzewać.noname123 pisze:Nie bedzie to jakis chlonniak, rak jelita grubego itp.
Nie widzę potrzeby ale jeśli przyniesie uspokojenie...noname123 pisze: Moze jednak warto bylo by wykonac kolonoskopie zeby to wykluczyc ?
Po prostu jest stan zapalnynoname123 pisze:Te powiekszone wezly chlonne mnie martwia i chyba nic dobrego nie wroza...
Nie mam do tego przekonania i na pewno bym nikomu nie polecił....noname123 pisze:Czy w celu szybszej odbudowy sluzowki jelita moge stosowac czysta l-glutamine
Dziekuje za informacje, troche mnie to uspokoilo 
Dolaczylem do poprzedniego posta badania z dzisiaj.
A co do l-glutaminy to zasugerowalem sie roznymi artykulami w sieci, ale pubmed poniekad tez o tym pisze:
Czy w przypadku zaleczenia tego problemu, a nie pelnego wyleczenia (np. kiedy nie znajdzie sie przyczyny zapalenia) takie nawroty moga zapoczatkowac nowotwor jelita grubego ?
Dziekuje !
Dolaczylem do poprzedniego posta badania z dzisiaj.
A co do l-glutaminy to zasugerowalem sie roznymi artykulami w sieci, ale pubmed poniekad tez o tym pisze:
Kod: Zaznacz cały
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17602355
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20631386Dziekuje !
-
dimedicus
Trzeba brać pod uwagę,ale nie jest to tak że to będzie szybka zmiana.Oczywiście nie musi wystąpić aż tak poważny stan.noname123 pisze:Czy w przypadku zaleczenia tego problemu, a nie pelnego wyleczenia (np. kiedy nie znajdzie sie przyczyny zapalenia) takie nawroty moga zapoczatkowac nowotwor jelita grubego ?
Dziekuje za odp!
Mysli Doktor ,ze jesli przyczyna zapalenia byla betina hcl lub okrzemki, to po wyeliminowaniu czynnika zapalnego i zastosowaniu samego Debutiru jelit wroci do pelnej sprawnosci, czy silniejsze leki sterydowe/przeciw zapalne beda konieczne? Czy leki stosowane przy takich problemach zaleczaja czy sa w stanie wyleczyc jelito ?
Pozdrawiam
Mysli Doktor ,ze jesli przyczyna zapalenia byla betina hcl lub okrzemki, to po wyeliminowaniu czynnika zapalnego i zastosowaniu samego Debutiru jelit wroci do pelnej sprawnosci, czy silniejsze leki sterydowe/przeciw zapalne beda konieczne? Czy leki stosowane przy takich problemach zaleczaja czy sa w stanie wyleczyc jelito ?
Pozdrawiam
-
dimedicus
Jeśli nie pomoże ten lek to trzeba będzie zmienić na inny.Jeden reaguje na ten lek a inny na inny.W zależności od stanu i leczenia można skutecznie wyleczyć takie stany.noname123 pisze:zastosowaniu samego Debutiru jelit wroci do pelnej sprawnosci, czy silniejsze leki sterydowe
Witam, ponownie.
Biore Debutir juz jakis czas i poki co przelewanie w jelicie zniknelo. Mam jednak ponownie ten sam problem, ktory mialem wczesniej zanim zaczalem brac Betaine HCL i okrzemki,a mianowicie uczucie zalegania z lewej strony pod zebrem. Zlokalizowane jest to jakies 4-5 cm pod lewym zebrem i ok 5. od pępka. Mam wrazenie jakby cos zalegalo, rozpychalo. Jest to bol raczej tepy, nie ostry, nie kłujacy. Dodatkowo kiedy mam to uczucie zalegania, to nie czuje kompletnie glodu. W brzuchu mi w ogole nie burczy z glodu, dopiero po kilku godzinach jak zaburczy mi w tamtym miejscu to czuje ulge i uczucie glodu sie pojawia. W sytuacjach w ktorych czuje to zaleganie, moze minac caly dzien i glodu nie czuje, dlatego musze zmuszac sie do jedzenia i jesc na sile. Schudlem juz 3-4 kg przez ostatnie 4 tyg. Ochote na jedzenie mam, ale niestety glodu nie czuje czasem w ogole. Nawet rano po przebudzeniu brak uczucia laknienia. Czasem jak zjem to to uczucie zalegania znika, by pojawic sie ponownie po jakims czasie.
Aktualnie mam taka wage jak 15 lat temu....
Co to moze byc? Jak sie tego pozbyc ?
Czasem jakby troche bylo lepiej po siemieniu lnianym.
Pozdrawiam !
Biore Debutir juz jakis czas i poki co przelewanie w jelicie zniknelo. Mam jednak ponownie ten sam problem, ktory mialem wczesniej zanim zaczalem brac Betaine HCL i okrzemki,a mianowicie uczucie zalegania z lewej strony pod zebrem. Zlokalizowane jest to jakies 4-5 cm pod lewym zebrem i ok 5. od pępka. Mam wrazenie jakby cos zalegalo, rozpychalo. Jest to bol raczej tepy, nie ostry, nie kłujacy. Dodatkowo kiedy mam to uczucie zalegania, to nie czuje kompletnie glodu. W brzuchu mi w ogole nie burczy z glodu, dopiero po kilku godzinach jak zaburczy mi w tamtym miejscu to czuje ulge i uczucie glodu sie pojawia. W sytuacjach w ktorych czuje to zaleganie, moze minac caly dzien i glodu nie czuje, dlatego musze zmuszac sie do jedzenia i jesc na sile. Schudlem juz 3-4 kg przez ostatnie 4 tyg. Ochote na jedzenie mam, ale niestety glodu nie czuje czasem w ogole. Nawet rano po przebudzeniu brak uczucia laknienia. Czasem jak zjem to to uczucie zalegania znika, by pojawic sie ponownie po jakims czasie.
Aktualnie mam taka wage jak 15 lat temu....
Co to moze byc? Jak sie tego pozbyc ?
Czasem jakby troche bylo lepiej po siemieniu lnianym.
Pozdrawiam !
-
dimedicus
to często spotykany objaw przy ZJDnoname123 pisze:uczucie zalegania z lewej strony pod zebrem.
Co robić już wyżej opisano,reżim żywieniowy,dieta,leki poprawiające perystaltykę jelit,leki na wzdęcia
Tak sie nie da zyc.. a gdzie tu przytyc i wrocic do swojej wagi...
Mierzylem dzis temp. to mam 36,9 *C - wiec chyba ok ?
Jesli chodzi o to uczucie zalegania w jelicie to czasem pomaga rozmasowanie tego miejsca. A czy nie jest to tak, ze nie trawie dobrze pokarmow i one zalegaja i gnija w jelicie i to powoduje stany zapalne ?
Co do diety, to wlasciwie moja dieta od 5 lat wyglada jak dieta na chore jelita.
Zrobilem test jesli chodzi o jedzenie i tak:
Po posilkach typu fastfood praktycznie zero problemow z trawieniem czy uczuciem zalegania, a jesli jest to szybko przechodzi. Natomiast po posilkach typu kasza/ryz + mieso + warzywa uczucie zalegania/puchniecia sie pojawia lub nasila.
Osobiscie mam wrazenie, ze jak jem cos co mi bardzo smakuje jak np. dobry burger (ktore jem bardzo sporadycznie) to pojawia mi sie apetyt, lepsze trawienie i uczucie zalegania zanika lub sie zmniejsza. Natomiast kiedy jem wedlug diety czyli dosc monotonnie to trawienie lezy, dyskomfort pod zebrem sie pojawia.
Problemy z sokami zoladkowymi ? Zbyt wysokie ph ? Brak enzymow trawiennych?
Mierzylem dzis temp. to mam 36,9 *C - wiec chyba ok ?
Jesli chodzi o to uczucie zalegania w jelicie to czasem pomaga rozmasowanie tego miejsca. A czy nie jest to tak, ze nie trawie dobrze pokarmow i one zalegaja i gnija w jelicie i to powoduje stany zapalne ?
Co do diety, to wlasciwie moja dieta od 5 lat wyglada jak dieta na chore jelita.
Zrobilem test jesli chodzi o jedzenie i tak:
Po posilkach typu fastfood praktycznie zero problemow z trawieniem czy uczuciem zalegania, a jesli jest to szybko przechodzi. Natomiast po posilkach typu kasza/ryz + mieso + warzywa uczucie zalegania/puchniecia sie pojawia lub nasila.
Osobiscie mam wrazenie, ze jak jem cos co mi bardzo smakuje jak np. dobry burger (ktore jem bardzo sporadycznie) to pojawia mi sie apetyt, lepsze trawienie i uczucie zalegania zanika lub sie zmniejsza. Natomiast kiedy jem wedlug diety czyli dosc monotonnie to trawienie lezy, dyskomfort pod zebrem sie pojawia.
Problemy z sokami zoladkowymi ? Zbyt wysokie ph ? Brak enzymow trawiennych?
-