Witam,
Od około 2 miesięcy mam bóle jakby gardła, z tym że ból występuje tylko przy ziewaniu lub cofaniu języka, nie ma problemu z jedzeniem piciem itd. Dwa tygodnie temu nie wiadomo dlaczego 2 razy zwymiotowałem w nocy, rano wstałem osłabiony i ze stanem podgorączkowym 37,6. Tak było przez dwa dni po czym pojawił się katar i kaszel. Od tego momentu zacząłem bardzo pocić się nocami, a wieczorem robię się słaby i zasypiam praktycznie na siedząco już koło 20:00. Wreszcie udałem się do lekarza pierwszego kontaktu, ale z objawów miałem już tylko ten ból niby gardła, senność, potliwość w nocy i stany podgorączkowe wieczorem. Na wizycie puls miałem 120 i ekg się lekarzowi nie podobało, dla pewności dostałem skierowanie na izbę przyjęć do szpitala, tam zrobiono mi ekg badania krwi i moczu, na końcu wynik wyszedł, że krew w moczu, białko w moczu, CRP 22 (norma od 0 do 5). Stwierdzono bakteryjne zakażenie dróg moczowych. Leki i do do domu. Po tygodniu leczenia zmieniło się tylko tyle że nie mam stanów podgorączkowych i się nie pocę w nocy, reszta objawów została. Dzisiaj miałem powtórzone badania krwi i moczu już przez lek rodzinnego i wyszło że mocz jest czysty a CRP poszło w górę na 57 (norma od 0 do 5). Moje pytanie co to może być i czego się złapać bo jeszcze robię usg szyi i węzłów chłonnych oraz TSH na tarczycę bo tyle się nasuwa mojemu lekarzowi, a nie chce czegoś przegapić bo podobno to nie żarty z tym CRP tak wysokim. Proszę o pomoc.
Wysokie CRP i bóle przy żuchwie
-
dimedicus
Re: Wysokie CRP i bóle przy żuchwie
Wynik wskazuje jednak na infekcję wirusową lub bakteryjną ale może być związane z przyczyny sercowo-naczyniowej
Czy była konsultacja laryngologiczna, proszę zrobić pozostałe badania,wówczas coś więcej będzie można powiedzieć. Proszę postarać się o zrobienie też dodatkowego badania fT3 i fT4(lekarz ogólny nie skieruje)
Czy była konsultacja laryngologiczna, proszę zrobić pozostałe badania,wówczas coś więcej będzie można powiedzieć. Proszę postarać się o zrobienie też dodatkowego badania fT3 i fT4(lekarz ogólny nie skieruje)
Mam właśnie wypisane skierowanie przez lek ogólnego na następujące badania: białko c-reaktywne (crp)[l81], ft3 [o55], ft4 [o69], ob[c59], tsh iii gen. [l69]. W poniedziałek robię badania i podam wyniki. Zauważyłem jednak coś jeszcze w momencie kiedy skończyłem zażywać leki między innymi przeciwbólowe i przeciwzapalne, zacząłem odczuwać od rana coś jakby rozbicie takie jak jest w czasie grypy, czyli co jakiś czas coś mnie zarwie, to w kolanie to w ręce, czy w łydce, w plecach i stanie na nogach mnie męczy, jak się położę to czuję taką ulgę jakbym cały dzień stał bez odpoczynku na nogach. Zastanawiam się czy może to być zapalenie stawów bądź mięśni.
-
Meneus
Takie objawy może dawać właśnie infekcja.
może być ze stanu zapalnego, np po grypowego,czasem się przechodzi nawet nie wiedząc.Poczekać na wyniki badań i zobaczymy.blade84 pisze:Zastanawiam się czy może to być zapalenie stawów bądź mięśni.
Witam ponownie, mam wyniki o których pisałem wyżej. Zacznę jednak od tego, że wspominałem o rozbiciu i zarywaniu mięśni, żeby za dużo nie mieszać sprawa się wyjaśniła, na drugi dzień dostałem katar i stan podgorączkowy 37,5, choć dziwne bo siedziałem na L4 i nosa nie wystawiałem z domu. 37,5 miałem przez 2 dni i przeszło ale katar został do dzisiaj i przyznam, że jest dziwny, nie wiele go jest ale za to nos mam zatkany całkowicie, tak dalece że muszę się posługiwać preparatem Xylometazolin 123ratio, i jest tak do dzisiaj od 4 dni bez żadnej poprawy. Dziwi mnie to ponieważ generalnie jak mam katar to specjalnie nie zwracam na niego uwagi tylko trzeba mieć chustkę przy sobie. Wracają do wyników:
CRP: 25 [1-10]
Ft3: 11,72 [4-8,3]
Ft4: 36,75 [10,6-19,4]
TSH: 0,05 [0,25-5000]
OB: 38 [1-10]
Czyli wg normy żaden nie jest prawidłowy, i co teraz, bo pocę się w nocy mniej ale jedna się znów pocę, ból szyi został nawet zaczął wędrować, w tym momencie boli z prawej i na środku, wieczorami zawsze choć raz robi mi się zimno i ma dreszcze, potem przechodzi, senność jakby mniejsza ale daje znać o sobie. Proszę o sugestie i pomoc.
Pozdrawiam.
CRP: 25 [1-10]
Ft3: 11,72 [4-8,3]
Ft4: 36,75 [10,6-19,4]
TSH: 0,05 [0,25-5000]
OB: 38 [1-10]
Czyli wg normy żaden nie jest prawidłowy, i co teraz, bo pocę się w nocy mniej ale jedna się znów pocę, ból szyi został nawet zaczął wędrować, w tym momencie boli z prawej i na środku, wieczorami zawsze choć raz robi mi się zimno i ma dreszcze, potem przechodzi, senność jakby mniejsza ale daje znać o sobie. Proszę o sugestie i pomoc.
Pozdrawiam.
-
Meneus
Mam pan zapalenie tarczycy wskazujący na nadczynność.Trzeba będzie włączyć leczenie.Podejść do swojego lekarza POZ
Byłem u lekarza, dostałem leki (thyrozol, proponolol, encorton) ale mam się zgłosić do endokrynologa a między czasie zrobić usg tarczycy i węzłów chłonnych. Ciekawostką jest to że w dniu w którym poszedłem do lekarza po leki przestała mnie boleć szyja, która jak pisałem wyżej bolała mnie 2 miesiące. Na chwilę obecną mój organizm chyba wrócił do stanu z przed choroby, a przynajmniej na pewno wróciło samopoczucie. Waga z której spadłem 4 kg jeszcze nie wróciła ale jej trzeba więcej czasu. Jak odbędę wizytę u endokrynologa to napiszę ostatecznie czy skończyło się tylko na zapaleniu tarczycy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Meneus pisze:Mam pan zapalenie tarczycy wskazujący na nadczynność.Trzeba będzie włączyć leczenie.Podejść do swojego lekarza POZ
Dokładnie tak jak powyżej zostało napisane, z tym że już zapalenie minęło. Wyniki z wczoraj są wszystkie w normie, jeszcze tylko TSH jest odrobinę poniżej normy. Endokrynolog wycofał wszystkie leki i zostawił tylko ENCORTON ale też do skończenia tylko stopniowo coraz mniej. Na chwilę obecną wygląda na to że jetem zdrowy, wizyta kontrolna w styczniu po uprzednim zrobieniu badań TSH, FT3 i FT4.
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie.
Pozdrawiam.
-