Spłaszczony stolec. Co to znacza?
-
magdalenka26
- Użytkownicy
Spłaszczony stolec. Co to znacza?
Witam!!!Mam pytanie odnośnie stolców spłaszczonych,jaka może być przyczyna?????????miałam robione usg,badania krwi ,oraz na wątrobe i trzustkę,wszystko ok,poza kamieniamiw woreczku żółciowym.Mój stolec ma średnice ok 3 cm.jest podłużny .spłaszczony,choć nie aż tak bardzo.czasmi jest ok,czy w moimwieku ,mam 25 lat ,grozi mi rak jelita bądź odbytu????????nikt w mojej rodzinie nie chorował na ten nowotwór,wogólenie chorował nikt na raka.czy to coś groźnego??????????proszę o odpowiedz
-
carboczar
Re: Spłaszczony stolec. Co to znacza?
Jeśli w badaniu stolca nie stwierdzono pasożytów,objawy wskazują na zaburzenia pracy jelit.Mogą być spowodowane nerwica,stresem,nieodpowiednia dieta,nieprawidłowe żywienie,nieregularne,zespół jelita drażliwego.Jeśli nie ma innych objawów a tylko zmieniany stolec wykazane stosować regularność posiłków,z ograniczeniem niektórych środków spożywczych, poprawić florę bakteryjną przewodu pokarmowego.Nie ma tu nic podejrzanego w takim stolcu wskazującym na zmiany patologiczne.
-
magdalenka26
- Użytkownicy
tak jestem osobą nerwową.kiedyś miałamjednodniowy epizod krwawienia,jakieś3 miesiące temu,byłam u lekarza nie zbadałmnietylko przepisał maść na hemoroidy,i powiedział że rak jelita grubego mi nie grozi,gdyż mam 25 lat,i i nikt u mnie w rodzinie nie chorował na ten nowotwór ,po tym jednym dniu ,krwawienie ustąpiło ,i nigdy nie wróciło,czy to prawda że rak jelita mi nie grozi?że to się nie zdarza?????w moim wieku???????
-
carboczar
Na podstawie tego opisu,należy się zgodzić z lekarzem,rak jelita grubego występuje po 40 rż.
-