jak się "spapra"zabieg to tak będzie,teraz jeśli zabieg przeprowadzi się naprawczo,powinno wszystko być dobrze,jednak proszę porozmawiać z chirurgiem w jakim zakresie przeprowadzi zabieg,nie wszystko można zrobić na NFZ(chociaż i tu są wyjątki)tomek0700 pisze:myślałem, że septoplastyka nie zmienia kształtu nosa
Po septoplastyce nosa
-
dimedicus
Re: Po septoplastyce nosa
jak z nim rozmawiałem to odpowiedział mi, że po to robimy zabieg żeby słupek nosa ustawić prosto.
-
dimedicus
Więc to jest odpowiedź (co już zaznaczałem wyżej) na pytania wyżej stawiane
no tak, to nie jest tak, że Panu nie wierzę czy coś tylko po prostu jestem w szoku, że tak mnie Pani doktor oszukała bo mój nowy lekarz mówi dokładnie co Pan. Tylko nie rozumiem, jak będę przyciskał słupek nosa to tam nic nie będzie? to nie będzie mi latać na prawo i lewo?
Te moje obawy jeszcze budzi fakt, że kolega miał operację na oddziale u mojego nowego doktora i ma zapadnięty nos, jak bokser a mial prostowaną właśnie przegrodę..
2) w tej chwili dziurka mi się zamyka, skrzydełko po prostu sobie lata, po operacji poprawi się coś pod tym względem?
3) chrząstka przegrody zostanie czy też zostanie to usunięte?
4) czy lepszy byłby zabieg wykonany przez chirurga plastyka? bo wydano mi skierowanie do takiej poradni
Te moje obawy jeszcze budzi fakt, że kolega miał operację na oddziale u mojego nowego doktora i ma zapadnięty nos, jak bokser a mial prostowaną właśnie przegrodę..
2) w tej chwili dziurka mi się zamyka, skrzydełko po prostu sobie lata, po operacji poprawi się coś pod tym względem?
3) chrząstka przegrody zostanie czy też zostanie to usunięte?
4) czy lepszy byłby zabieg wykonany przez chirurga plastyka? bo wydano mi skierowanie do takiej poradni
-
dimedicus
2. częściowo normalne a skrzydełko powinno ulec poprawie
3.W zależności od stany a tu konieczny rentgen lub usg,więc nie mogę jednoznacznie ocenić
4.Ja bym był za plastyką
3.W zależności od stany a tu konieczny rentgen lub usg,więc nie mogę jednoznacznie ocenić
4.Ja bym był za plastyką
tomek0700 pisze:przez chirurga plastyka
plastyk powiedzial, że w zadnym wypadku nie wolno usuwać chrząstki nosa bo inaczej bedzie bokserski nos, ze zabieg polega na spilowaniu tej chrzastki i ustawieniu jej prosto i w sumie to tyle co wiem.
od czasu zabiegu co jakiś czas pobolewa mnie lekko gardło, do tego chyba jakaś flegma się zbiera no i taka mam chrypke.. jakieś rady?
czy zwykle przeziebie, ktore tak dlugo trwa?
i co pan myśli o spiłowaniu chrząstki a nie jej usuwaniu? lepsza metoda?
i co pan myśli o spiłowaniu chrząstki a nie jej usuwaniu? lepsza metoda?
-
dimedicus
być może z stanu zapalnego,co robić krople do nosa,inhalacja,witaminy na wzmocnienie a może być konieczny antybiotyk.tomek0700 pisze:co jakiś czas pobolewa mnie lekko gardło
zawsze czym mniejsza inwazja w zabiegu tym lepiej, co do stanu, to wskazane wiedzieć jako to wygląda i co można zrobić.To co na zew.nie zawsze odpowiada temu co jest wew.tomek0700 pisze:i co pan myśli o spiłowaniu chrząstki a nie jej usuwaniu? lepsza metoda?
a może mi Pan jeszcze podpowiedzieć, nie wiem czy to już moja głowa dziala czy jak:
jak oddycham nosem to mam uczucie w mostku jakbym się dusił, nigdy tego nie miałem, znika to jak oddycham buzią albo rozszerze sobie tą lewą dziurkę, która jest taka mała. Nos jest dość drożny i zastanawiam się skąd takie cos?
jak oddycham nosem to mam uczucie w mostku jakbym się dusił, nigdy tego nie miałem, znika to jak oddycham buzią albo rozszerze sobie tą lewą dziurkę, która jest taka mała. Nos jest dość drożny i zastanawiam się skąd takie cos?
-
dimedicus
-