Po septoplastyce nosa

Leczeniem chorób ucha, nosa, krtani, gardła, narządów głowy i szyi.
tomek0700
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Po septoplastyce nosa

Post autor: tomek0700 »

chyba wypada na 1) czyli skargę.
astrzeżenia pacjentów dotyczące sposobu leczenia należy kierować w pierwszej kolejności do: dyrektora szpitala, kierownika przychodni, Rzecznika Praw Pacjenta lub rzecznika odpowiedzialności zawodowej lekarzy Okręgowej Izby Lekarskiej lub do NFZ. Należy pamiętać, że pracownicy NFZ nie są upoważnieni do oceny decyzji medycznych podejmowanych przez lekarzy w procesie leczenia.
czyli najpierw musze złożyć do np. rzecznika praw pacjenta?

2) czy domyśla się pan co nie zostało zrobione? to coś w lewej dziurce nie zostało usunięte a fachowo na literę "d" dalej napisane jest słupku nosa zrozumialem, że coś nie zostało usunięte ale nie wiem o co chodzi..

3) podczas zabiegu prawie potrzebowałem transfuzję krwi - jeden lekarz chce to robić już w czwartek (!), powinienem to przełożyć o parę miesięcy?

tutaj link co jest napisane na skierowaniu
Załączniki
zalecenia.jpg
dimedicus

Post autor: dimedicus »

tomek0700 pisze:a fachowo na literę "d"
to jest dg czyli diagnoza
a chodzi o słupek nosa
Jak pisałem można wykonać plastykę nosa 3-4 tygodniach.(zwykle takie są okresy miedzy zabiegami,chyba,że zachodzi pilniejsza potrzeba)
tomek0700
Przyjaciel
Przyjaciel

już wiem, że mam nie usuniętą subluksacje, jak mi to usuną to powinno być proste? rozumiem, ze podczas prostowanie przegrody to powinno być usunięte? rozmawiałem z innym laryngologiem i powiedział, że może mi to zrobić ale nic nie mówił jak to będzie wyglądać itp tylko stwierdził subluksacje, teraz mam skierowanie na oddział laryngologiczny w celu korekcji słupka (subluksacja) i nie wiem co robić, czy warto to ruszać w ogole? p. doktor, która mi robiła operacje powiedziała, że celowo tego nie ruszała bo jej zdaniem za pół roku góra rok i tak się wykrzywi część chrzęstna?
dimedicus

tomek0700 pisze:subluksacje
kto tak nazwał? u pana występuje dyslokacja czyli zmiana położenia słupka(określa się też jako przegrodę nosową) od położenia prawidłowego a subluksacja określa niepełne zwichnięcie.Jeśli zabieg zostanie przeprowadzony prawidłowo,to wynik powinien być trwały
tomek0700
Przyjaciel
Przyjaciel

p. doktor, która to operowała tak powiedziała. A wlasnie dwóch innych mówiło o dyslokacji! Na skierowaniu też mam napisane korekta słupksa nosa (subluksacja w lewo)

wszyscy zgodnei stwierdzili, że mam nieusunięta właśnie chrząstke przy słupku czy cos tam.. brak słów, dobrze, że mam Pana.

2) ta lewa dziurka, ta mniejsza, skrzywiona plus gdzie było najwieksze skrzywienie - ciągle sie zatyka, w sumie raz się robi bardziej drożna jedna, raz druga. Najbardziej to widać jak się położe na prawym boku - robi się drożna lewa - na lewym prawa. Miałem przycinane małzowiny, tu też poszło coś nie tak? bo myśłałem, że to zniknie.
dimedicus

tomek0700 pisze:ciągle sie zatyka, w sumie raz się robi bardziej drożna jedna, raz druga.
nie jest to patologia i wiele ludzi tak ma,raz jedną a raz drugą.

Nie znam całości zabiegu więc nie mogę oceniać,jednak jestem za zmianą lekarza bez tej pani dr.
tomek0700
Przyjaciel
Przyjaciel

co mogę dodać, dziękuje za pomoc ponieważ to Pan zaalarmował, że coś jest nie tak a inni lekarze to potwierdzili. Dziękuje pięknie!!
tomek0700
Przyjaciel
Przyjaciel

moze mi Pan wytłumaczyć na czym polega ten zabieg?

Na zdjęciu tego nie widać ale ta chrząstka wychodzi sobie za słupka. Lekarze mówili, że trzeba to usunąć. Czyli co? usuną rusztowanie dla grzbietu? to przeciez wtedy mi sie nos zapadnie tak?
dimedicus

Sam zabieg polega na usunięciu chrząstki.
Sam nos po środku dzieli się na część kostną oraz chrząstkę,usunięcie chrząstki nie zmieni kształtu nosa,więc nie ma obawy że panu nos się spłaszczy. Do tego dojdzie jak u pana usunięcie nadmiaru tkanki.
tomek0700
Przyjaciel
Przyjaciel

Ale to usuną całą chrząstke czy tylko to krzywe ? Nos nie będzie się splaszczal jak przycisne? Przepraszam ze się pytam ale chcę się już upewnić jak to będzie wyglądać. Nie chce mieć pyrki jak bokserzy
ODPOWIEDZ