Pyszne obiady, ciast, torty , zupy
Pieczarki faszerowane
1/2 kg otwartych dużych pieczarek
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 jajko
1-2 łyżki tartej bułki
5 dkg masła
sól i pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
15 dkg żółtego sera
Pieczarki umyć,odciąć nóżki.Kapelusze natrzeć sokiem z cytryny,aby nie
ściemniały.Nóżki posiekać.Natkę pietruszki umyć,oderwać listki i drobno
posiekać.Czosnek obrać i również drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Natkę,czosnek i posiekane grzyby wymieszać z jajkiem i tartą bułką.
Doprawić pieprzem i solą.Dodać tyle bułki aby masa byłą dość gęsta.
Nadzienie nałożyć na pieczarki i posypać bułką tartą.Na to położyć po
plasterku sera.Żaroodporne naczynie posmarować masłem.Pieczarki ułożyć
w formie,do góry nadzieniem.Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok..30 minut
1 pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 jajko
1-2 łyżki tartej bułki
5 dkg masła
sól i pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
15 dkg żółtego sera
Pieczarki umyć,odciąć nóżki.Kapelusze natrzeć sokiem z cytryny,aby nie
ściemniały.Nóżki posiekać.Natkę pietruszki umyć,oderwać listki i drobno
posiekać.Czosnek obrać i również drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Natkę,czosnek i posiekane grzyby wymieszać z jajkiem i tartą bułką.
Doprawić pieprzem i solą.Dodać tyle bułki aby masa byłą dość gęsta.
Nadzienie nałożyć na pieczarki i posypać bułką tartą.Na to położyć po
plasterku sera.Żaroodporne naczynie posmarować masłem.Pieczarki ułożyć
w formie,do góry nadzieniem.Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok..30 minut
Pyszne gofry
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1,5 szklanki mleka
8 łyżek rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy. Następnie dodajemy: masło, mleko i wanilie;mieszamy i dodajemy mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gofrownice można delikatnie natłuścić, ale nie jest to konieczne. Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy ok 5-8 minut.
Studzimy chwilę na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami…
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1,5 szklanki mleka
8 łyżek rozpuszczonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy. Następnie dodajemy: masło, mleko i wanilie;mieszamy i dodajemy mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gofrownice można delikatnie natłuścić, ale nie jest to konieczne. Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy ok 5-8 minut.
Studzimy chwilę na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami…
Brokuły i kalafior z ziołową posypką
Blanszowane, a następnie zapiekane kalafiory i brokuły z ziołową posypką.
Na przekąską, kolację...
15 g masła pokrojonego w kostkę plus dodatkowe masło do smarowania
sól i czarny pieprz
300 g kalafiora pokrojonego na różyczki
300 g brokułów pokrojonych na różyczki
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku drobno posiekany
3 łyżki grubej świeżej bułki tartej
3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
drobno starta skórka z 1 cytryny i 1 małej pomarańczy
Brokuły i kalafior z ziołową posypką - sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik
do temperatury 230 st. C. Lekko natłuścić masłem płaskie naczynie żaroodporne.
W rondlu zagotować lekko posoloną wodę. Wrzucić kalafiora i gotować przez 2 minuty.
Dodać brokuły i gotować przez kolejne 2-3 minuty, aż warzywa staną się delikatne,
ale nadal dość twarde. Odcedzić. Na małej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek,
smażyć przez 1 minutę, po czym wmieszać bułkę tartą i smażyć przez następną minutę,
mieszając, aż zacznie się brązowić. Dodać pietruszkę oraz skórkę z cytryny i pomarańczy.
Ułożyć warzywa w naczyniu i doprawić. Po wierzchu posypać bułką tartą z ziołami.
Dodać drobinę masła, znowu doprawić i piec wysoko w piekarniku przez 5 minut
lub do momentu, gdy wierzch dania osiągnie złoty kolor.
Na przekąską, kolację...
15 g masła pokrojonego w kostkę plus dodatkowe masło do smarowania
sól i czarny pieprz
300 g kalafiora pokrojonego na różyczki
300 g brokułów pokrojonych na różyczki
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku drobno posiekany
3 łyżki grubej świeżej bułki tartej
3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
drobno starta skórka z 1 cytryny i 1 małej pomarańczy
Brokuły i kalafior z ziołową posypką - sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik
do temperatury 230 st. C. Lekko natłuścić masłem płaskie naczynie żaroodporne.
W rondlu zagotować lekko posoloną wodę. Wrzucić kalafiora i gotować przez 2 minuty.
Dodać brokuły i gotować przez kolejne 2-3 minuty, aż warzywa staną się delikatne,
ale nadal dość twarde. Odcedzić. Na małej patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek,
smażyć przez 1 minutę, po czym wmieszać bułkę tartą i smażyć przez następną minutę,
mieszając, aż zacznie się brązowić. Dodać pietruszkę oraz skórkę z cytryny i pomarańczy.
Ułożyć warzywa w naczyniu i doprawić. Po wierzchu posypać bułką tartą z ziołami.
Dodać drobinę masła, znowu doprawić i piec wysoko w piekarniku przez 5 minut
lub do momentu, gdy wierzch dania osiągnie złoty kolor.
Żeberka w sosie słodko - ostrym
żeberka wieprzowe - 1 kg
imbir - 20 g
czosnek - 7-8 ząbków
papryczka chili - 2 szt.
sok z połowy cytryny
ziarna sezamu - 2 łyżki
olej sezamowy - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1 łyżka
sos sojowy - 4 łyżki
cukier - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
anyż - 5-6 gwiazdek
cynamon - pół łyżeczki
sól - płaska łyżeczka
pieprz - 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 70 g (mała puszka)
żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (każdy z kostką)
imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy, a papryczki drobno siekamy
do miski wrzucamy imbir, czosnek i papryczki, dodajemy wszystkie pozostałe
składniki marynaty i dokładnie mieszamy
żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym (wybieramy takie z przykryciem), zalewamy marynatą,
dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin
całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez godzinę, po czym odkrywamy naczynie i
pieczemy przez kolejne pół godziny w temperaturze 180 st C
imbir - 20 g
czosnek - 7-8 ząbków
papryczka chili - 2 szt.
sok z połowy cytryny
ziarna sezamu - 2 łyżki
olej sezamowy - 2 łyżki
olej rzepakowy - 1 łyżka
sos sojowy - 4 łyżki
cukier - 1 łyżka
miód - 2 łyżki
anyż - 5-6 gwiazdek
cynamon - pół łyżeczki
sól - płaska łyżeczka
pieprz - 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 70 g (mała puszka)
żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki (każdy z kostką)
imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy, a papryczki drobno siekamy
do miski wrzucamy imbir, czosnek i papryczki, dodajemy wszystkie pozostałe
składniki marynaty i dokładnie mieszamy
żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym (wybieramy takie z przykryciem), zalewamy marynatą,
dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin
całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez godzinę, po czym odkrywamy naczynie i
pieczemy przez kolejne pół godziny w temperaturze 180 st C
Sernik kokosowy z mandarynkami
kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
200g mała
2 żółtka
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
masa serowa: 1 kg sera na serniki (u mnie z wiaderka)
5 jajek
1 szklanka cukru
1 op.budyniu śmietankowego
kilka kropel aromatu śmietankowego
5 łyżek wiórków kokosowych
1. kruchy spód
Kruche ciasto: wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść i schłodzić godzinę w lodówce. Następnie wylepić dno wyłożonej papierem formy (25/30 cm) i piec 12 minut w 180 st.Wystudzić.
2. Masa serowa: żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać łyżkami ser, budyń i aromat waniliowy i zmielone wiórki kokosowe. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Połowę masy serowej wyłożyć na podpieczony kruchy spód, powtykać osączone z zalewy mandarynki (kilka zostawić do dekoracji). Wylać pozostałą masę.
3.Sernik piec 70 minut w 160 st. Ostudzić. Składniki na polewę rozpuścić, polać fantazyjnie ostudzony sernik . Udekorować cząstkami mandarynek. Schłodzić. Smacznego!
Re: Pyszne obiady, ciast, torty , zupy
Pyszności,będę tutaj zaglądać.
Czekolada na gorąco
Czekolada na gorąco
50 g gorzkiej czekolady, można połowę zastąpić mleczną
130 ml mleka lub 100 ml mleka i 30 ml śmietanki słodkiej
można dodać kilka kropel ulubionego syropu
W rondelku mocno podgrzać mleko ze śmietanką. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewać mieszając porządnie do zagotowania. Od razu zdjąć z ognia. Można spienić spieniaczem do mleka.
Pychota
50 g gorzkiej czekolady, można połowę zastąpić mleczną
130 ml mleka lub 100 ml mleka i 30 ml śmietanki słodkiej
można dodać kilka kropel ulubionego syropu
W rondelku mocno podgrzać mleko ze śmietanką. Dodać połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewać mieszając porządnie do zagotowania. Od razu zdjąć z ognia. Można spienić spieniaczem do mleka.
Pychota
Sernik śmietankowy z aromatem kawowym
1 filiżanka mocnej zaparzonej kawy
5 jajek
100 g cukru
300 g mąki pszennej
2 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
500 g twarogu
200 g masła
bita śmietana do dekoracji
Metoda przygotowania
Piekarnik rozgrzać do temp. 210 st. C. Mąkę i cukier posiekać nożem, a następnie dodać 2 żółtka i zagnieść ciasto. Kruche ciasto rozprowadzić w tortownicy wyłożonej papierem. Boki dobrze docisnąć
Żółtko ubić z cukrem i mąką. Zaparzyć filiżankę kawy i dodać do masy z żółtek. Dodać likier pomarańczowy. Wymieszać z twarogiem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z pozostałą masą. Masę przelać do tortownicy. Wygładzić wierzch.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. Odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z tortownicy i poczekać do całkowitego wystygnięcia. Można udekorować bitą śmietaną.
5 jajek
100 g cukru
300 g mąki pszennej
2 łyżki stołowe likieru pomarańczowego
500 g twarogu
200 g masła
bita śmietana do dekoracji
Metoda przygotowania
Piekarnik rozgrzać do temp. 210 st. C. Mąkę i cukier posiekać nożem, a następnie dodać 2 żółtka i zagnieść ciasto. Kruche ciasto rozprowadzić w tortownicy wyłożonej papierem. Boki dobrze docisnąć
Żółtko ubić z cukrem i mąką. Zaparzyć filiżankę kawy i dodać do masy z żółtek. Dodać likier pomarańczowy. Wymieszać z twarogiem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z pozostałą masą. Masę przelać do tortownicy. Wygładzić wierzch.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. Odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z tortownicy i poczekać do całkowitego wystygnięcia. Można udekorować bitą śmietaną.
Ciasto z maślanym kremem i orzechami w karmelu
Ciasto
200g masła
250g mąki tortowej
1/2 opak. drożdży suchych (3,5g)
200g cukru
50g cukru wanilinowego 4 jajka
1 filiżanka kawy
Maślany krem
100g masła
200g cukru pudru
Orzechy w karmelu
50 g cukru
odrobina wody
20 orzechów włoskich
Ciasto
Piekarni rozgrzać do temp. 175°C. Masło zmiksować z cukrem i cukrem
wanilinowym. Dodać jajka. Na końcu dodać mąkę oraz drożdże i zmieszać
na puszystą masę. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Ciasto przelać do formy i gładko rozsmarować. Piec 25minut w temp.
175°C. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z formy. Ciasto przekroić wzdłuż
na pół i nasączyć filiżanką kawy
Maślany krem
Masło zmieszać z cukrem pudrem na gładko. Schłodzić w lodówce.
Orzechy w karmelu
Orzechy włoskie grubo posiekać. Cukier wraz z odrobiną wody rozpuścić
na patelni na małym ogniu, do momentu aż będzie złoty i skameralizowany.
Dodać orzechy i krótko przysmażyć, ciągle mieszając.
Dekorowanie
Ciasto przykryć grubą warstwą maślanego kremu. Następnie położyć
kolejną warstwę ciasta i lekko docisnąć. Na całość położyć 1 łyżkę kremu
i rozprowadzić po cieście. Posypać drobno posiekanymi orzechami
200g masła
250g mąki tortowej
1/2 opak. drożdży suchych (3,5g)
200g cukru
50g cukru wanilinowego 4 jajka
1 filiżanka kawy
Maślany krem
100g masła
200g cukru pudru
Orzechy w karmelu
50 g cukru
odrobina wody
20 orzechów włoskich
Ciasto
Piekarni rozgrzać do temp. 175°C. Masło zmiksować z cukrem i cukrem
wanilinowym. Dodać jajka. Na końcu dodać mąkę oraz drożdże i zmieszać
na puszystą masę. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Ciasto przelać do formy i gładko rozsmarować. Piec 25minut w temp.
175°C. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z formy. Ciasto przekroić wzdłuż
na pół i nasączyć filiżanką kawy
Maślany krem
Masło zmieszać z cukrem pudrem na gładko. Schłodzić w lodówce.
Orzechy w karmelu
Orzechy włoskie grubo posiekać. Cukier wraz z odrobiną wody rozpuścić
na patelni na małym ogniu, do momentu aż będzie złoty i skameralizowany.
Dodać orzechy i krótko przysmażyć, ciągle mieszając.
Dekorowanie
Ciasto przykryć grubą warstwą maślanego kremu. Następnie położyć
kolejną warstwę ciasta i lekko docisnąć. Na całość położyć 1 łyżkę kremu
i rozprowadzić po cieście. Posypać drobno posiekanymi orzechami
- Załączniki
-
- ciasto.jpg (9,87 KiB) Przejrzano 2472 razy