Czy dieta naprawdę wpływa na łuszczycę skóry głowy?

Choroby skóry, włosów, paznokci, nowotwory (czerniak złośliwy, rumień guzowaty)
Chorób, przenoszone drogą płciową,HIV
marlenaj
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Czy dieta naprawdę wpływa na łuszczycę skóry głowy?

Post autor: marlenaj »

Ostatnio coraz częściej słyszę, że dieta może mieć ogromny wpływ na łuszczycę skóry głowy. Czy ktoś z Was faktycznie zauważył poprawę po zmianie sposobu odżywiania? Jakie produkty wyeliminowaliście, co pomogło?
bbbk
Użytkownicy

Re: Czy dieta naprawdę wpływa na łuszczycę skóry głowy?

Post autor: bbbk »

Śmiało mogę napisać – tak, dieta. W moim przypadku bardzo dużo ulżyło, chociaż całkowicie się nie pozbyłam zmian. Widzę jednak poprawę. Odstawiłam cukier do zera, kwaśne rzeczy (kapusta kiszona, ogórki, żur), pikantne, alkohol. Nie palę – ale to już od dawna. Do tego pielęgnacja – ja zostałam przy emulsji Psorisel na noc i szamponie 2 razy w tygodniu.
[mod]
deremere
Użytkownicy

Post autor: deremere »

Tak, to prawda. Najlepsze efekty przynosi przeciwzapalna dieta oraz suplementacja dobrej jakości kwasów omega-3 – mają działanie przeciwzapalne, zmniejszają produkcję cytokin i eikozanoidów. A oprócz diety – delikatna, regularna pielęgnacja. U mnie szampon Psorisel trzyma skórę w ryzach, nawet przy zmianach sezonowych.
Załączniki
grafika.jpg
nink
Użytkownicy

Post autor: nink »

Łuszczyca to choroba autoimmunologiczna – przede wszystkim. Organizm sam sobie robi krzywdę. Kluczowe jest ustalenie, co wywołuje tę agresję. U mnie to była dieta. Obecnie jestem na leczeniu biologicznym i od 1,5 roku mam praktycznie czystą skórę. Ale zauważyłam, że pierwsze sygnały problemu zawsze pojawiały się na skórze – później dołączały objawy laryngologiczne, a dopiero na końcu problemy trawienne.
Odstawiłam nabiał. Będę robić badania alergiczne. Miałam niedobory witamin – głównie D i z grupy B. Objawy były tak silne, że psychiatra dał mi leki przeciwdepresyjne. Dopiero inny lekarz przepisał mi... kwas foliowy. I cud – wszystko minęło. To pokazuje, że często skupiamy się na objawach, a nie patrzymy na cały organizm.
ODPOWIEDZ